«Κάναμε λάθη», λέει ο Σουηδός επιδημιολόγος της «ανοσίας της αγέλης»

«Κάναμε λάθη», λέει ο Σουηδός επιδημιολόγος της «ανοσίας της αγέλης»

Ο Άντερς Τέγκνελ ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και γνωστός για την εφαρμογή της «ανοσίας της αγέλης» για την αντιμετώπιση του κορονοϊου, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Μιλώντας σε σουηδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα, ο Τέγκνελ είπε: «Αν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, τότε η στρατηγική μας θα ήταν διαφορετική»..

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει πολύ ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ιού, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και επιτρέποντας την εθελοντική λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Ωστόσο αυτή η στρατηγική την οποία ο Τέγκνελ αρχικά υπερασπιζόταν με θέρμη είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μετρά πάνω από 36.000 κρουσματα και πάνω από 4.500 νεκρούς. Το ποσοστό θνησιμότητας επίσης είναι πολύ υψηλότερο καθώς καταγράφονται 41,89% θάνατοι στους 100.000 κατοίκους, έναντι 9,8% στη Δανία και 4,4% στη Νορβηγία, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Την αποτυχία της ανοσίας της αγέλης είχε παραδεχτεί και η Υπουργός Υγείας της Σουηδίας. "Αποτύχαμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους μας. Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό και μια αποτυχία της κοινωνίας ως σύνολο. Πρέπει να διδαχθούμε απ' αυτό, δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με αυτή την πανδημία", είχε υποστηρίξει προ ημερών η Λίνα Χάλενγκρεν στη σουηδική τηλεόραση.