«Καμπανάκι» Γερουσιαστών προς το Υπουργείο Εμπορίου για τις εξαγωγές προς την Κίνα
ΗΠΑ

«Καμπανάκι» Γερουσιαστών προς το Υπουργείο Εμπορίου για τις εξαγωγές προς την Κίνα

Μια ομάδα από 10 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές των ΗΠΑ κάλεσε την Τρίτη την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Τζαϊμόντο να εντοπίσει νέες αμερικανικές τεχνολογίες τις οποίες η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επιβλαβώς σε περίπτωση που αυτές εξαχθούν στο Πεκίνο.

Η επιστολή την πρωτοβουλία της οποίας είχε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τομ Κότον και την οποία επικαλείται το Reuters προτρέπει το υπουργείο να εντοπίσει τις «αναδυόμενες και θεμελιώδεις τεχνολογίες» όπως απαιτείται βάσει του νόμου του 2018.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξάγουν ευαίσθητες τεχνολογίες σε κινεζικές εταιρείες ή δέχονται επενδύσεις από αυτές. Ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τις παραδώσουν στον κινεζικό στρατό ή υπηρεσίες πληροφοριών», αναφέρει η επιστολή που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο Μπεν Σας και ο Μάρκο Ρούμπιο.

Μια συμβουλευτική έκθεση του Κογκρέσου αυτό το μήνα ανέφερε ότι το Υπουργείο Εμπορίου απέτυχε να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και να κρατήσει την ευαίσθητη τεχνολογία μακρία από τα χέρια του στρατού της Κίνας. Η έκθεση της Επιτροπής Επισκόπησης Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας ανέφερε ότι το Υπουργείο Εμπορίου καθυστέρησε να δημιουργήσει μια λίστα ευαίσθητων τεχνολογιών που πρέπει να εξεταστούν πριν από την εξαγωγή στην Κίνα.

Πριν λίγες μέρες, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε, με ψήφους 68 υπέρ και 32 κατά, ένα σαρωτικό νομοθετικό πακέτο που στόχο έχει να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να ανταγωνιστεί την κινεζική τεχνολογία.

Η επιθυμία για μια σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα από τα λίγα διακομματικά κοινά στοιχεία σε ένα βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται με οριακή πλειοψηφία από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το μέτρο εγκρίνει περίπου 190 δισεκ. δολάρια ως προβλέψεις για την ενίσχυση της αμερικανικής τεχνολογίας και έρευνας – και ξεχωριστά τη δαπάνη 54 δισεκ. δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Το κινεζικό Κοινοβούλιο εξέφρασε «έντονη αγανάκτηση και απόλυτη αντίθεση» στο νομοσχέδιο. Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ επέδειξε «παρανοϊκή ψευδαίσθηση ότι θέλει να είναι ο μοναδικός νικητής» και έχει παραποιήσει το αυθεντικό πνεύμα της καινοτομίας και του ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο πρέπει επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο έχει μια σειρά από άλλες προβλέψεις σχετικές με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης να «κατεβάζει» κανείς την πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, ενώ θα μπλοκάρει την προμήθεια drones που κατασκευάζονται και πωλούνται από εταιρίες που στηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση. Θα επιτρέπει επίσης σε διπλωμάτες και στον στρατό της Ταϊβάν να επιδεικνύουν τη σημαία τους και να φορούν τις στολές τους ενώ βρίσκονται στις ΗΠΑ σε επίσημη αποστολή.