Η κρίση κόστους διαβίωσης οδηγεί επιπλέον 71 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια
«Καμπανάκι» από ΟΗΕ

Η κρίση κόστους διαβίωσης οδηγεί επιπλέον 71 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια

Η παγκόσμια κρίση κόστους διαβίωσης ωθεί επιπλέον 71 εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες του κόσμου στην ακραία φτώχεια, προειδοποιεί μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) την Πέμπτη.

Ο Αχίμ Στάινερ, διαχειριστής του UNDP, δήλωσε ότι μια ανάλυση 159 αναπτυσσόμενων χωρών έδειξε ότι η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων φέτος χτυπούσε ήδη τμήματα της Υποσαχάριας Αφρικής, των Βαλκανίων, της Ασίας και αλλού.

Το UNDP ζήτησε προσαρμοσμένη δράση ενώ ζήτησε άμεσες δωρεές μετρητών στα πιο ευάλωτα κράτη και ήθελε πλουσιότερα έθνη να επεκτείνουν και να διευρύνουν την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους (DSSI) που δημιούργησαν για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

«Αυτή η κρίση κόστους ζωής οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και ακόμη και στην πείνα με εκπληκτική ταχύτητα», είπε ο Στάινερ. «Με αυτό, η απειλή της εντεινόμενης κοινωνικής αναταραχής αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Ιδρύματα όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν μια σειρά από «γραμμές φτώχειας»:  μία για τις φτωχότερες χώρες όπου οι άνθρωποι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα, μία δεύτερη γι' αυτές όπου οι πολίτες ζουν με 3,20 $ την ημέρα  και τέλος μία για χώρες ανώτερου και μεσαίου εισοδήματος όπου οι πολίτες ζουν με 5,50 $ .

«Προβλέπουμε ότι η τρέχουσα κρίση κόστους ζωής μπορεί να έχει ωθήσει πάνω από 51 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην ακραία φτώχεια με 1,90 δολάρια την ημέρα και επιπλέον 20 εκατομμύρια με 3,20 δολάρια την ημέρα», ανέφερε η έκθεση, εκτιμώντας ότι θα ωθήσει το σύνολο παγκοσμίως. σε λίγο περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόσθεσε ότι οι στοχευμένες μεταφορές μετρητών από τις κυβερνήσεις θα ήταν πιο «δίκαιες και οικονομικά αποδοτικές» από τις γενικές επιδοτήσεις σε τομείς όπως οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων από τα οποία τα πλουσιότερα μέρη της κοινωνίας τείνουν να επωφελούνται περισσότερο. «Μακροπρόθεσμα οδηγούν την ανισότητα, επιδεινώνουν περαιτέρω την κλιματική κρίση και δεν αμβλύνουν το άμεσο πλήγμα», δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατηγικής Πολιτικής Δέσμευσης του UNDP, Τζορτζ Γκρέι Μολίνα.

Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας έδειξαν επίσης ότι αυτές οι φτωχές χώρες  θα χρειάζονταν υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα για να χρηματοδοτήσουν αυτά τα προγράμματα. Θα μπορούσαν να το κάνουν, είπε ο Μολίνα, επεκτείνοντας την Πρωτοβουλία Αναστολής Υπηρεσιών Χρέους (DSSI) υπό την ηγεσία της G20 για δύο ακόμη χρόνια και να την επεκτείνουν σε τουλάχιστον 85 χώρες από τις 73 που είναι επί του παρόντος επιλέξιμες.

Χθες Τετάρτη, πέντε διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι εργάζονται για την διατροφική ασφάλεια προειδοποίησαν ότι ο στόχος να εξαλειφθεί η πείνα στον κόσμο ως το 2030 απομακρύνεται επικίνδυνα,  σκιαγραφώντας ιδιαίτερα «μελανό πίνακα» για το 2021, ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.