Κίνα: Καμία συζήτηση για πυρηνικό αφοπλισμό όσο οι ΗΠΑ δεν μειώνουν το οπλοστάσιό τους

Καμία συζήτηση για πυρηνικό αφοπλισμό όσο οι ΗΠΑ δεν μειώνουν το οπλοστάσιό τους

Η Κίνα «θα καθόταν με χαρά» στο τραπέζι τριμερών διαπραγματεύσεων ελέγχου των εξοπλισμών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στα επίπεδα της Κίνας, δήλωσε σήμερα ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει επανειλημμένως την Κίνα να λάβει μέρος σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για την επέκταση του New START, της εμβληματικής συμφωνίας πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η ισχύ της οποίας φτάνει στο τέλος της τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Φου Κονγκ, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου εξοπλισμών του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο σήμερα ότι η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις πρώην υπερδυνάμεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου την στιγμή που το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ ξεπερνάει κατά περίπου 20 φορές αυτό του Πεκίνου.

«Σας διαβεβαιώ, αν οι ΗΠΑ δηλώσουν ότι είναι έτοιμες να μειώσουν τα πυρηνικά τους στο επίπεδο της Κίνας, εμείς θα καθίσουμε με χαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη μέρα»,είπε, προσθέτοντας, «Γνωρίζουμε όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».

Ο Φου υποστήριξε ότι για τις ΗΠΑ, η πρόσκληση προς την Κίνα για συμμετοχή σε τριμερείς διαπραγματεύσεις δεν είναι παρά ένας αντιπερισπασμός που θα χρησιμεύσει ως δικαιολογία στην Ουάσινγκτον για να αποχωρήσει από την επέκταση της New START.

«Ο πραγματικός στόχος είναι να απαλλαγούν από όλους τους περιορισμούς και να επιδιώξουν με πλήρη ελευθερία την στρατιωτική υπεροχή έναντι οποιουδήποτε ανταγωνιστή, πραγματικού ή φανταστικού», δήλωσε ο Φου.

Ο Κινέζος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν αποφεύγει την διεθνή διαδικασία πυρηνικού αφοπλισμού» και είναι έτοιμη να συζητήσει με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών.