Νέα μελέτη από εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson and Johnson δεν είναι τόσο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Δέλτα, αλλά και του αρχικού ιού, σημειώνοντας ότι πιθανόν να απαιτείται και δεύτερη δόση, με εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με τους New York Times.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι συγγραφείς της μελέτης, σημειώνουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson and Johnson ενδέχεται να χρειαστούν να κάνουν και δεύτερο εμβόλιο, κατά προτίμηση είτε με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, είτε με Moderna.
Τα ευρήματα προκύπτουν από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα αίματος σε εργαστήριο και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την απόδοση του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο bioRxiv δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.
Ο Nathaniel Landau, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή Grossman της NYU, δήλωσε στους New York Times ότι οι ερευνητές δεν θέλουν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη λήψη του εμβολίου Johnson and Johnson, αλλά να τους παροτρύνουν να συμπληρώσουν το εμβόλιο για περισσότερη προστασία από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.
«Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πάρουν το εμβόλιο J&J, αλλά ελπίζουμε ότι στο μέλλον, θα ενισχυθεί είτε με μια άλλη δόση J&J είτε με μια ενίσχυση από την Pfizer ή τη Moderna», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Nathaniel.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εμβόλια με βάση το mRNA Pfizer και Moderna ήταν 94 έως 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη του COVID-19 ενώ το Johnson and Johnson με βάση τον αδενοϊικό φορέα είχε περίπου 67% ποσοστό αποτελεσματικότητας.
Η εκπρόσωπος της Johnson and Johnson, Seema Kumar, δήλωσε στους Times ότι η μελέτη «δεν μιλά για την πλήρη φύση της προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος».
Η εταιρεία δήλωσε στο CNBC ότι τα δεδομένα της έδειξαν ότι το εμβόλιο «δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα, αλλά και άλλων πολύ διαδεδομένων παραλλαγών». Άλλες, μελέτες που δημοσίευσε η Johnson and Johnson έδειξαν ότι μία εφάπαξ δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής για έως και οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Τον Μάιο, μια μελέτη του εμβολίου AstraZeneca έδειξε ότι η πρώτη δόση ήταν 33% αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Το εμβόλιο AstraZeneca έχει παρόμοια δομή με το εμβόλιο Johnson and Johnson, αναφέρει το δημοσίευμα. Το AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικό μετά και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.