Ιταλία: Στους 631 οι νεκροί συνολικά, 168 μόνο το τελευταίο 24ωρο

Ιταλία: Στους 631 οι νεκροί συνολικά, 168 μόνο το τελευταίο 24ωρο

Κατά 168 αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ιταλία, μέσα σε μια μέρα, με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να φτάνουν τους 631 από 463 και ο αριθμός των κρουσμάτων στα 10.149 από 9.172. Την ίδια στιγμή σε διεθνή απομόνωση βρίσκεται η χώρα, έπειτα από την απόφαση Κόντε να τη θέσει σε καραντίνα. Ξένες κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα και θέτουν περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες διακόπτουν τα δρομολόγιά τους με την ιταλική χερσόνησο. 

Θετικοί στον ιό παραμένουν 8.514 άνθρωποι, καθώς 1.004 θεραπεύτηκαν. Στην Λομβαρδία, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, τα κρούσματα είναι 5.791 και 468 οι νεκροί.

Νωρίτερα πριν ανακοινώσει την καραντίνα σε όλη την χώρα ο Κόντε, οι αριθμοί των θυμάτων στην Ιταλία, ήδη είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί στους 463, ενώ αριθμός των κρουσμάτων είχε φτάσει στα 9.172 και περίπου 877 άτομα καταγράφτηκαν στην εντατική.

Οι Ιταλοί, εμφανώς ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, που θέτει σε απαγόρευση όλες τις άσκοπες μετακινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης αγοράζοντας είδη πρώτης ανάγκης αλλά και υλικά καθαριότητας, όπως αντισηπτικά.

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε ότι η Ιταλία μετατρέπεται σε μια «προστατευμένη ζώνη», οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για να προλάβουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που γνωστοποίησε ότι λαμβάνονται σειρά μέτρων για τον κορονοϊό με τον καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς να ανακοινώνει ότι μεταξύ αυτών είναι και η απαγόρευση εισόδου Ιταλών στη χώρα. 

Η Βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία εκτός από περιπτώσεις που είναι έκτακτη ανάγκη. Η αεροπορική εταιρία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέβαλε όλες τις σημερινές πτήσεις της προς την Ιταλία μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο σύνολο της χώρας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Το ίδιο ανακοίνωσε και η αεροπορική εταιρεία Ryanair, η οποία σταματάει τις πτήσεις της μέχρι τις 8 Απριλίου, τόσο εντός της χώρας, όσο και τις διεθνείς πτήσεις προς και από την Ιταλία.

Στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στην αναστολή όλων των πτήσεων από κάθε ελληνικό αεροδρόμιο έως και τις 23 Μαρτίου από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (9/3), η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊου την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία.

Η Μάλτα διέκοψε τις συνδέσεις με την Ιταλία, τόσο αεροπορικά όσο και ακτοπλοϊκά. Στη Μάλτα κατοικούν πάνω από 9.000 Ιταλοί, στους οποίους πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλες 15.000 οι οποίοι εργάζονται, σπουδάζουν ή ταξιδεύουν για ψυχαγωγία.

Έκλεισε επίσης τα σύνορά της για τους επισκέπτες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα του κορονοϊού, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας και η Σερβία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. 

Τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης από τις «κόκκινες» περιοχές της Ιταλία προς τη Δανία ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας. Η προσωρινή απαγόρευση αφορά όποιον φθάνει «από την Ιταλία, ορισμένες επαρχίες της Κίνας, τη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ελβετία», ανέφερε. Η κυβέρνηση δεν είπε πότε θα αρθεί η απαγόρευση.

Επίσης, Μαρόκο και Τυνησία αναστέλλουν επίσης όλα τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά ταξίδια προς και από την Ιταλία και το Καζακστάν απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στους ταξιδιώτες από την Ιταλία.