Ιταλία: Παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού

Ιταλία: Παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού

Η Ιταλία αναμένεται να παρατείνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο οποίο βρίσκεται η χώρα προκειμένου να αποφύγει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που λήγει κανονικά στα μέσα Οκτωβρίου, παραχωρεί περισσότερες εξουσίες τόσο στις περιφερειακές όσο και στην κεντρική κυβέρνηση, διευκολύνοντας τους αξιωματούχους να προσπεράσουν την γραφειοκρατία που παρεμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στην Ιταλία.

Η Ιταλία ήταν από τις χώρες που δέχτηκαν βαρύ πλήγμα από τον κορονοϊό πολύ νωρίς, και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη.

Χάρη σε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown παγκοσμίως, κατάφερε να θέσει τον ιό υπό έλεγχο, ωστόσο τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά, αν και μικρότερη ταχύτητα σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, πολλοί Ιταλοί συνεχίζουν να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας, συχνά φορώντας μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να αξιολογηθεί η διάδοση του ιού και να φανεί αν η Ιταλία θα μπορέσει να αποφύγει ένα μεγάλο δεύτερο κύμα.

Η αρχική κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε στα τέλη Ιουλίου, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντι ότι προσπαθεί να κρατήσει όσο περισσότερη εξουσία γίνεται στα χέρια του και παρακάμπτει το κοινοβούλιο.