8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Ιταλία: Η ENI ανοίγει λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια για να πληρώσει το αέριο

Ιταλία: Η ENI ανοίγει λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια για να πληρώσει το αέριο
AP newsroom

Η Eni ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε τη διαδικασία για το άνοιγμα δύο λογαριασμών, ενός σε ευρώ και του άλλου σε ρούβλια, για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά πρόσθεσε ότι το έκανε σε προληπτική βάση.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ότι προέβη σε αυτή την κίνηση μετά το μονομερές αίτημα της Gazprom για τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος πληρωμής φυσικού αερίου.

«Η εταιρεία πρόκειται να ανοίξει προσωρινά τους δύο λογαριασμούς με την επιφύλαξη των συμβατικών της δικαιωμάτων, τα οποία εξακολουθούν να προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ», ανέφερε η Eni σε ανακοίνωσή της.

Η κρατικά ελεγχόμενη Eni είπε ότι η απόφασή της ελήφθη σε συμφωνία με την ιταλική κυβέρνηση και σε συμμόρφωση με το πλαίσιο των κυρώσεων, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Eni έχει προθεσμία για να πληρώσει την GAZPROM γύρω στις 20 Μαΐου, αφού η Μόσχα στα τέλη Μαρτίου ζήτησε από ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Χώρες και εταιρείες ζητούν εδώ και εβδομάδες σαφήνεια από την Κομισιόν σχετικά με το πώς μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Eni είπε, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή με την Gazprom ότι θεωρούσε ότι οι υποχρεώσεις της εκπληρώθηκαν κατά τη μεταφορά των ευρώ.

Σε επικαιροποιημένη καθοδήγηση την Παρασκευή, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμβουλή της ότι οι εταιρείες μπορούν ακόμα να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο, εφόσον το κάνουν στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στις υπάρχουσες συμβάσεις τους και δηλώνουν ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί όταν πληρωθεί το νόμισμα αυτό.

Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα, πρόσθεσε.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank παραβιάζει το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ

Πηγή: Reuters