Ιταλία: Αγνοούμενοι 41 άνθρωποι έπειτα από ναυάγιο

Ιταλία: Αγνοούμενοι 41 άνθρωποι έπειτα από ναυάγιο

Σαράντα ένας άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι έπειτα από ναυάγιο το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ανθρώπους που συμπεριλαμβάνονταν στους σχεδόν 120 επιβάτες ενός φουσκωτού που αναχώρησε από τη Λιβύη στις 18 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η λέμβος άρχισε να βάζει νερά έπειτα από ταξίδι «σχεδόν 15 ωρών» και οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προτού ένα εμπορικό πλοίο πάει να τους διασώσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της HCR και του ΔΟΜ που έλαβαν «αξιόπιστες μαρτυρίες για το ναυάγιο που σημειώθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στην κεντρική Μεσόγειο».

Οι δυο υπηρεσίες μίλησαν με ορισμένους από τους 77 διασωθέντες που οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Σικελίας, Πόρτο Εμπέντοκλε, με το εμπορικό πλοίο Vos Triton.

«Πολλοί ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης επιχείρησης διάσωσης», κατά την οποία βρέθηκε ένα μόνο πτώμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τρία παιδιά και τέσσερις γυναίκες, εκ των οποίων η μητέρα ενός βρέφους που βρίσκεται τώρα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, περιλαμβάνονται στους ανθρώπους που φέρονται ως αγνοούμενοι.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι γνωστή ως μια από τις φονικότερες μεταναστευτικές οδούς παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, σχεδόν 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος στην προσπάθεια τους να φθάσουν στην Ευρώπη από τη βόρεια Αφρική.

«Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν την απεγνωσμένη προσπάθεια τους να φθάσουν στην Ευρώπη περνώντας από τη κεντρική Μεσόγειο συνιστά την απόδειξη της ανάγκης άμεσης διεθνούς προσπάθειας για να δοθεί στους τελευταίους μια βιώσιμη εναλλακτική», καταλήγουν ΔΟΜ και HCR.