Ισραήλ: Τα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία ωθούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Ισραήλ: Τα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία ωθούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Ένας αδύναμος κρίκος στο έως τώρα επιτυχημένο, παγκοσμίως, πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ κατά της COVID-19, οι έφηβοι έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας με τους φόβους για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα να παρακινούν τους διστακτικούς γονείς στο να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Περίπου τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών στις ηλικιακές ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, αλλά αυτό περιλαμβάνει μόλις το 2-4% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, καθώς οι εμβολιασμοί άνοιξαν για τη δική τους ομάδα αυτό τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί από πάνω από 10.000 ημερησίως τον Ιανουάριο σε μονοψήφια επίπεδα τον Ιούνιο, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε άρση σχεδόν όλων των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και θα ανοίξει τα σύνορά του σε εμβολιασμένους τουρίστες τον επόμενο μήνα.

Πολλοί γονείς δεν θεώρησαν ότι πρέπει να βιαστούν για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ωστόσο, τα ημερήσια κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε 125 χθες, Δευτέρα, ύστερα από έξαρση των μολύνσεων σε δύο σχολεία, η οποία αποδόθηκε στο περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα.

«Τώρα, μετά τις εξάρσεις είπα "σήμερα, σήμερα, δεν με νοιάζει, σήμερα"», δήλωσε ο Γιτζάκ Νέβο, που πήγε τη 13χρονη κόρη του να εμβολιαστεί στην πόλη Μπινγιαμίνα, όπου ήταν το ένα σχολείο στο οποίο παρατηρήθηκε πρόσφατα έξαρση κρουσμάτων.

Οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ είπαν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί τα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε να εμβολιαστούν τα άτομα 12-15 ετών και τώρα επενδύει στο να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Άλλοι γονείς εξακολουθούν να μην θεωρούν ότι υπάρχει βιασύνη. Ο Ελντάντ Άσκοφ, εμβολιασμένος ο ίδιος, καθόταν έξω από σχολείο με τον 13χρονο γιο του Άμιτ, φορώντας και οι δύο μάσκες.

«Υπήρξε μια συζήτηση, αλλά αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να εμβολιαστεί. Εάν μπορούμε να το ελέγξουμε χωρίς να εμβολιάσουμε τα παιδιά, το προτιμούμε», είπε. «Νιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ η κατάσταση δεν είναι πολύ ανησυχητική».

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης, εάν δεν εμβολιαστεί η νεότερη γενιά.

Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, κυρίως παιδιά και έφηβοι, είναι ανεμβολίαστο, δήλωσε ο Ραν Μπάλιτσερ, επικεφαλής της κυβερνητικής συμβουλευτικής επιτροπής για την COVID-19. «Σε αυτό το επίπεδο, είναι απίθανο ότι μπορεί κανείς να φτάσει σε πλήρη ανοσία αγέλης».

Δεν υπάρχουν ακόμα στο Ισραήλ, αρκετά κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, που εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, ώστε να γίνει έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, επισημαίνει.

Κάποιες μελέτες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό.

«Αναπόφευκτα θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει δραματική αύξηση στις νοσηλείες, γιατί αυτοί που μολύνονται είναι νέοι και οι περισσότεροι από τους ενηλίκους είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε ο Άντι Στερν, καθηγητής εξελικτικής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.