Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown πριν τις εκλογές

Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown πριν τις εκλογές

Το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να τεθεί σε ένα νέο lockdown πριν από τις γενικές εκλογές στις 23 Μαρτίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής κατά του κορονοϊου της χώρας, καθηγητής Ναχμάν Ας.

«Θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Είναι πιθανό να προτείνουμε ένα τέταρτο απαγορευτικό πριν από τις εκλογές», είπε, προσθέτοντας ότι χθες, Τρίτη, περίπου 4.240 άτομα διαγνώστηκαν με τον ιό στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην αγορά εμβολίων της Pfizer και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει με μία δόση το 50% του πληθυσμού του και με δύο δόσεις το 36%.

Παρόλα αυτά η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη. Ενδεικτικά, την 1η Μαρτίου τα κρούσματα ήταν 2.365, ενώ καταγράφηκαν και 6 θάνατοι. Την 28η Φεβρουαρίου ήταν 2.474 τα νέα κρούσματα και 20 θάνατοι και την 27η Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 2.555 νέα κρούσματα και 35 θάνατοι.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό R (αναπαραγωγή) - το οποίο μετρά τον μέσο όρο των ατόμων που θα μολύνει κάθε άτομο που φέρει τον κορονοϊό - αυξήθηκε και πάλι στο 1, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την τρίτη φάση της στρατηγικής εξόδου από το lockdown.

Από την Κυριακή έχουν ανοίξει τα θέατρα, οι αθλητικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα γυμναστήρια, αλλά θα λειτουργούν για όσους μπορούν να παρουσιάσουν το «πράσινο διαβατήριο» σε εφαρμογή στο κινητό τους που αποδεικνύει ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν ανακάμψει πλήρως από κορονοϊό.