Ισραήλ: Ακόμα και πριν την έγκριση του FDA η τρίτη δόση του εμβολίου

Ισραήλ: Ακόμα και πριν την έγκριση του FDA η τρίτη δόση του εμβολίου

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στους πιο ηλικιωμένους πολίτες του, ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να αποκρούσει την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος υγείας.

Οι αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν εάν οι αναμνηστικές δόσεις χρειάζονται για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες.

«Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα. Την απόφαση την επωμιζόμαστε εμείς όταν δεν έχουμε τη στήριξη του (υπόλοιπου) κόσμου. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη απόφαση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την υγεία, που φιλοξένησε ο ιστότοπος Ynet.

«Από τη μία θέλουμε να δούμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και να βασιστούμε στα δεδομένα μας εξετάζοντας εάν πραγματικά υπάρχει εξασθενημένη ανοσία και από την άλλη υπάρχει μια έξαρση και θέλουμε να σταματήσουμε αυτήν την έξαρση».

Η Pfizer επιδιώκει μια επείγουσα άδεια από τις αμερικανικές αρχές για μια τρίτη δόση του εμβολίου της, η οποία, όπως λέει, θα βοηθήσει ενδεχομένως τους ανθρώπους να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά προστασίας. Το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε ανοσοκατασταλμένους πολίτες του αυτόν τον μήνα σε κατά περίπτωση βάση.

«Αναμένουμε να δημοσιεύσουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σχετικά με το πρόγραμμά μας αναμνηστικών δόσεων και όλα τα δεδομένα που θα συλλέξουμε θα μοιραστούν στο πλαίσιο των συνεχών συζητήσεων με την FDA, τον ΕΜΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες», είπε η εκπρόσωπος τύπου της Pfizer Τζέρικα Πιτς, σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο Νάσμαν Ας και πιθανόν θα αφορά ανθρώπους ηλικίας 60 ή 70 ετών και άνω.