Ισπανία: 56 νεκροί το τελευταίο 24ωρο - Υψηλότερη η θνησιμότητα στους φτωχούς

Ισπανία: 56 νεκροί το τελευταίο 24ωρο - Υψηλότερη η θνησιμότητα στους φτωχούς

Στους 56 ανήλθαν οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές της νόσου Covid-19  στην Ισπανία, ενώ το σύνολο των θανάτων έχει φτάσει τους 28.628, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα είναι 234.824, ενώ το τελευταίο 24ωρο διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό επιπλέον 1.787 άνθρωποι.

Εξάλλου, παρότι χθες σύμφωνα με το υπ. Υγείας της χώρας ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά μετά τις 16 Μαρτίου ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στην Ισπανία περιορίσθηκε σε κάτω από 50, εντούτοις η σημερινή αύξηση σε θανάτους και κρούσματα δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με τα δεδομένα της προηγούμενης ημέρας, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην Ισπανία πρόσφατα άλλαξε η μέθοδος καταμέτρησης, αλλά και επειδή σημειώνονται επανειλημμένες καθυστερήσεις στην μετάδοση των πρόσφατων δεδομένων από διάφορες περιοχές της χώρας. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ισπανία ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις ανά ημέρα.

Καταλωνία: Μεγαλύτερη η θνησιμότητα στους φτωχούς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, επικαλούμενο συγκεκριμένη μελέτη, τα επίπεδα θνησιμότητας από τον νέο κορονοϊό εμφανίζονται πενταπλάσια μεταξύ των φτωχότερων Καταλανών σε σύγκριση με τους εύπορους κατοίκους της ισπανικής περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, η βορειοανατολική περιφέρεια της Καταλονίας, ο πληθυσμός της οποίας αντιπροσωπεύει το ένα έκτο του πληθυσμού των 47 εκατομμυρίων της Ισπανίας, καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Την έρευνα διεξήγαγε ένα ινστιτούτο υγείας της περιφέρειας, διασταυρώνοντας τα κρούσματα νέου κορονοϊού και τους θανάτους στην Καταλονία έως την 7η Μαίου σε σχέση με ηλικίες και εισοδήματα.

Μεταξύ των ηλικιών 45-64, η έρευνα δείχνει ποσοστό θνησιμότητας 100 ανά 100.000 ανδρών στην ομάδα με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ στους πλουσιότερους ο δείκτης μειώνεται δραματικά στους 20 θανάτους.

Παρόλο μάλιστα που οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι μεταξύ των γυναικών, η διαφορά μεταξύ των ομάδων παραμένει η ίδια: 50 θάνατοι έναντι 10.

Η διαφορά μικραίνει στις ηλικίες 65-79, με τη θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών να ανέρχεται σε περίπου 500 ανά 100.000 στους φτωχότερους έναντι 250 στους ευπορότερους. Μεταξύ των γυναικών, η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 300 θάνατους έναντι 100 μεταξύ των δύο ομάδων.

Για άτομα άνω των 79 ετών, η θνησιμότητα μεταξύ ανδρών ανέρχεται σε περίπου 2.830 θανάτους ανά 100.000 στην ομάδα με τα χαμηλότερα εισοδήματα και 1.910 στους πλουσιότερους, ενώ αντίστοιχα μεταξύ των γυναικών, είναι 1.360 έναντι 1.090.

Η έρευνα δεν προβαίνει σε αιτιολογική ανάλυση των διαφορών που διαπιστώθηκαν.

«Όταν η πανδημία τελειώσει, θα πρέπει να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε τις πολιτικές υγείας», είπε η Άννα Γκαρσία Άλτες, διευθύντρια του Health Inequalities Observatory, που διεξήγαγε την έρευνα.