«Ανοικτός ο δρόμος» για συμφωνία δηλώνουν οι Τζόνσον-Βάραντκαρ

«Ανοικτός ο δρόμος» για συμφωνία δηλώνουν οι Τζόνσον-Βάραντκαρ

Οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκαρ και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα  με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας που ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες προς μία συμφωνία για το Brexit, βλέπουν «ανοικτό δρόμο» προς αυτή τη κατεύθυνση όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τονίζει «Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είχαν μια λεπτομερή και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οι δυο πλευρές θεωρούν ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών. Συμφώνησαν ότι ο δρόμος είναι ανοικτός προς αυτή τη κατεύθυνση. Μετά τις συζητήσεις ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα συμβουλευτεί την αρμόδια ομάδα δράσης της χώρας του, ενώ ο Υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλει θα συναντηθεί αύριο με τον Μισέλ Μπαρνιέ».

Σημειώνεται ότι μεγάλο αγκάθι στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον αποτελεί το γεγονός ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. και να αποτελέσει μέρος της τελωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια συμφωνία για το θέμα των συνόρων ανοίγει διάπλατα το δρόμο προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για το Brexit, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωνε χθες ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να συναινέσουν σε διευθετήσεις προς αποφυγή του σκληρού συνόρου, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ, παρά την απότομη διακοπή των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, επέμενε ότι μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή και ανακοίνωνε ότι σχεδιάζει να ζητήσει τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου – για πρώτη φορά ένα Σάββατο από τον πόλεμο των Φόκλαντς – πιθανόν για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τυχόν συμφωνία που θα προκύψει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

(φωτογραφία αρχείου)