Ιράν: Σύλληψη του δημάρχου για την κατάρρευση του κτιρίου με 11 νεκρούς στο Αμπαντάν

Ιράν: Σύλληψη του δημάρχου για την κατάρρευση του κτιρίου με 11 νεκρούς στο Αμπαντάν

Oι ιρανικές δικαστικές αρχές που ερευνούν την κατάρρευση κτιρίου που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων συνέλαβαν τον δήμαρχο της νοτιοδυτικής πόλης Αμπαντάν και εννέα άλλους, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Το 10ώροφο οικιστικό και εμπορικό κτίριο κατέρρευσε εν μέρει τη Δευτέρα, εγκλωβίζοντας τουλάχιστον 80 ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. «Δέκα άτομα που είναι τα κύρια στοιχεία που εμπλέκονται σε αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων των νυν και πρώην δημάρχων του Αμπαντάν, ορισμένων δημοτικών υπαλλήλων και εκείνων που επέβλεπαν αυτό το έργο, έχουν συλληφθεί και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο τοπικός εισαγγελέας Σαντέκ Τζαφαρί Τσεγκένι στην κρατική τηλεόραση.

Οι αρχές ανέφεραν ότι άλλα τμήματα του κτιρίου ενδέχεται να καταρρεύσουν και κάλεσαν τον κόσμο να μην συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο. Ο Μοτζτάμπα Χαλέντι, εκπρόσωπος των κρατικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, είπε στην τηλεόραση ότι περίπου 50 άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Το 2017, 20 πυροσβέστες σκοτώθηκαν όταν ένα 17όροφο εμπορικό κτίριο στην πρωτεύουσα Τεχεράνη κατέρρευσε καθώς προσπαθούσαν να σβήσουν μια πυρκαγιά. Η καταστροφή προκάλεσε κατηγορίες ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με τα κακά πρότυπα ασφαλείας και την αδύναμη δομή του κτιρίου είχαν αγνοηθεί.