Ιράκ: Τουλάχιστον 13 νεκροί μέσα σε 24 ώρες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράκ: Τουλάχιστον 13 νεκροί μέσα σε 24 ώρες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας το τελευταίο 24ωρο σταμάτησαν να επιδεικνύουν την στάση σχετικής αυτοσυγκράτησης των προηγούμενων ημερών, χρησιμοποιώντας πλέον αληθινές σφαίρες σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των μαζικών και βίαιων διαδηλώσεων κατά των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα και για την εμπλοκή του Ιράν στα εσωτερικά της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα είχαν χάσει την ζωή τους 8 άτομα και τουλάχιστον ακόμα πέντε κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Τρίτης. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας άνδρας ο οποίος δέχθηκε πυρά ενώ μετέβαινε στην κηδεία ενός άλλου διαδηλωτή ο οποίος είχε σκοτωθεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

Εξάλλου, πάνω από 260 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που το πρώτο κύμα τους ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες εβδομάδες των κινητοποιήσεων, όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν το πλήθος από τις στέγες στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Παραταύτα όταν η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ορισμένων φονικών μέσων και τακτικών, οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν εκ νέου τις τελευταίες 12 ημέρες.

Τα νέα βίαια εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Άντελ Αμπντούλ Μάχντι απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι τους επετεύχθησαν, συμπληρώνοντας ότι πλέον πλήττεται σοβαρά η οικονομία της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί του αξιώματός του, εφόσον όμως βρεθεί αντικαταστάτης του και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Εντούτοις οι διαδηλωτές λένε ότι αυτά δεν αρκούν και ότι όλη η πολιτική ελίτ οφείλει να αποχωρήσει από την εξουσία.

«Μετά το πρώτο κύμα των διαμαρτυριών, δώσαμε στην κυβέρνηση διορία μέχρι τις 25 Οκτωβρίου για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Απέτυχε και όλες οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ήταν απλώς τα ίδια και τα ίδια», είπε ένας 30χρονος διαδηλωτής μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Όπως είπε, η χρήση φονικής βίας εναντίον των διαδηλωτών ριζοσπαστικοποίησε εκείνους που αρχικά ήθελαν μόνο «συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις» και τώρα απαιτούν σαρωτικές αλλαγές.

Ο 30χρονος βρισκόταν στη Γέφυρα Σουχάντα (Μαρτύρων) της Βαγδάτης, όπου δεκάδες άνθρωποι κατασκεύαζαν ένα οδόφραγμα, στο πλαίσιο των σχεδίων τους να καταλάβουν και τρίτη γέφυρα απόψε το βράδυ. Όπως λένε, αποκλείουν τη γέφυρα για να οδηγήσουν τη χώρα στην παράλυση καθώς η πολιτική ανυπακοή είναι πλέον το μοναδικό τους όπλο. Κάλεσαν επίσης τους συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία, επιπλήττοντας όσους εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

«Ρωτάω τους εργαζόμενους, γιατί πηγαίνουν για δουλειά; Απεργήστε! Επιμείνετε για 10 ημέρες, όλοι μαζί υποφέρουμε», είπε ο δάσκαλος Καράρ Μοχάμεντ, 25 ετών.

Στη Βασόρα, στον νότο, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει εδώ και πολλές ημέρες την πρόσβαση στο λιμάνι Ουμ Κασρ, που είναι ζωτικής σημασίας για τις εισαγωγές. Τα περισσότερα φορτηγά πλοία αναγκάστηκαν να αποπλεύσουν χωρίς να ξεφορτώσουν. Νωρίτερα σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.