Ιράκ: Δύο επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον βάσεων με στρατιώτες των ΗΠΑ

Ιράκ: Δύο επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον βάσεων με στρατιώτες των ΗΠΑ

Ρουκέτα έπεσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου είναι τοποθετημένοι αμερικανοί στρατιώτες, στη δεύτερη επίθεση του τύπου αυτού εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ενέργειες του είδους συνήθως αποδίδονται σε κινήματα προσκείμενα στο Ιράν και η ευθύνη για αυτές σχεδόν πάντοτε αναλαμβάνεται από μάλλον άγνωστες οργανώσεις. Ξανάρχισαν ενώ χθες Κυριακή η Βαγδάτη συγκλονίστηκε από αρκετές ισχυρές εκρήξεις.

Επρόκειτο για δοκιμές του C-RAM, συστήματος αναχαίτισης ρουκετών, που εγκαταστάθηκε στον χώρο όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Η πρεσβεία έγινε την προηγουμένη στόχος επίθεσης με ρουκέτα, διευκρίνισε υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματικός.

Δυο ράμπες εκτόξευσης ρουκετών, τοποθετημένες προς την κατεύθυνση βάσης στην οποία σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες, βόρεια της Βαγδάτης, κατασχέθηκαν περίπου την ίδια ώρα με την επίθεση εναντίον της πρεσβείας.

Οι νέες επιθέσεις χαρακτηρίζονται πρόκληση για την κυβέρνηση του Μουστάφα αλ Καντίμι, ο οποίος θεωρείται πιο προσκείμενος στις ΗΠΑ, τον μεγάλο εχθρό της Τεχεράνης, κι αναμένεται προσεχώς να κάνει υπερατλαντικό ταξίδι.

Τη νύχτα της 25ης προς την 26η Ιουνίου, οι ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν 14 άνδρες, μέλη της οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ, της πιο ριζοσπαστικοποιημένης φιλοϊρανικής παράταξης στη χώρα, που είχαν στην κατοχή τους αρκετές ράμπες εκτόξευσης ρουκετών.

Όμως, τέσσερις ημέρες αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση δικαστή ο οποίος έκρινε πως δεν υπήρχαν επαρκή «αποδεικτικά στοιχεία» σε βάρος τους, με την εξαίρεση ενός, που «ενέχεται άμεσα» σε επιθέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι και μόνο η διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης από την επίλεκτη αντιτρομοκρατική υπηρεσία ήταν επιτυχία, ενώ είχαν ήδη γίνει 35 επιθέσεις εναντίον αμερικανών διπλωματών και στρατιωτών — ορισμένες φονικές — χωρίς να υπάρξουν σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές συλλήψεις, ή καν έρευνες, επί των ημερών της κυβέρνησης του Άντελ Άμπντελ Μάχντι, του προηγούμενου πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο, εξέφρασε ικανοποίηση για αυτό το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», το οποίο έσπευσε να «εξάρει».

Από την άλλη, οι φιλοϊρανικές δυνάμεις, με την Κατάεμπ Χεζμπολάχ αιχμή του δόρατος, συνεχίζουν να τηρούν ανοικτά αντιαμερικανική στάση, τονίζοντας ότι θεωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα δυνάμεις «κατοχής» του Ιράκ.

Τις τέσσερις ημέρες κράτησης των στελεχών της, η Κατάεμπ Χεζμπολάχ πολλαπλασίασε τις απειλές της, ιδίως προς τον Καντίμι, τον οποίο κατηγορεί ήδη εδώ κι έναν μήνα πως υπήρξε «συνεργός» στην επιχείρηση εξόντωσης από την Ουάσινγκτον του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ιρακινού στενού συνεργάτη του, του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η οργάνωση λέει ότι θα προσαγάγει τον πρωθυπουργό ενώπιον της δικαιοσύνης για την «απαγωγή» των ανδρών της ενώ, σε μια επίδειξη δύναμης που έκανε τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, μέλη της ποδοπάτησαν φωτογραφίες του Καντίμι κι έβαλαν φωτιά σε αμερικανικές σημαίες.

AP Photo/Nabil al-Jurani