Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 23:34

-A +A

ΗΠΑ: «Ωρολογιακή βόμβα» οι 10.000 κρατούμενοι τζιχαντιστές της Συρίας

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 23:34
ΗΠΑ: «Ωρολογιακή βόμβα» οι 10.000 κρατούμενοι τζιχαντιστές της Συρίας
-A +A

Τα περίπου 10.000 μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Νούσρα (παρακλάδι της αλ Κάιντα) που βρίσκονται υπό κράτηση στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και οι οικογένειές τους που διαβιούν σε γειτονικούς καταυλισμούς συνιστούν έναν μεγάλο κίνδυνο ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι σύμμαχοί τους Κούρδοι της βόρειας Συρίας, παρότι υπέστησαν την επίθεση του τουρκικού στρατού και των Σύρων αντικαθεστωτικών συμμάχων της Άγκυρας, συνεχίζουν να είναι απολύτως ικανοί να φέρουν εις πέρας το έργο της φύλαξης αυτών των χιλιάδων αυτών τζιχαντιστών.

«Δεν πρόκειται για μια ιδιαίτερα ασφαλή κατάσταση», ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα να έχεις 10.000 κρατούμενους και πολλοί από αυτούς να είναι ξένοι μαχητές», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να επαναπατριστούν στις χώρες τους.

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει απολέσει σχεδόν όλα τα εδάφη του στο Ιράκ και τη Συρία. Ο ιστορικός ηγέτης του, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τον περασμένο μήνα. Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, ειδικοί αναλυτές σε θέματα ασφαλείας προειδοποιούν ότι η οργάνωση παραμένει απειλή όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για άλλες χώρες.

Οι σύμμαχοι ανησυχούσαν ότι οι τζιχαντιστές θα δραπέτευαν, επωφελούμενοι από την επίθεση της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής που κρατά χιλιάδες από αυτούς και τις οικογένειές τους.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες των SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μαζί με τους Κούρδους του YPG) να φυλάξουν όλες τις εγκαταστάσεις κράτησης και να διαχειριστούν τον καταυλισμό αλ Χολ», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα