7ος χρόνος, ημέρα 2220η
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Οι προοδευτικοί στο Δημοκρατικό Κόμμα λιγότερο αισιόδοξοι για κοινωνική αλλαγή

ΗΠΑ: Οι προοδευτικοί στο Δημοκρατικό Κόμμα λιγότερο αισιόδοξοι για κοινωνική αλλαγή
AP Images

Η αισιοδοξία των προοδευτικών στο Δημοκρατικό Κόμμα για καταλυτική κοινωνική αλλαγή μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι βουλευτές και οι γερουσιαστές είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε κοινοβουλευτικά στάσιμο Κογκρέσο, αλλά και Λευκό Οίκο σταδιακά ανυπόμονο για τη δρομολόγηση εξελίξεων, σύμφωνα με την πολιτική διαδικτυακή εφημερίδα The Hill.

Από τα δικαιώματα ψήφου μέχρι τις μεταρρυθμίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και από την ποινική δικαιοσύνη μέχρι τη βοήθεια για τα σπουδαστικά δάνεια, οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι το κόμμα τους βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να δει την πλειοψηφία του να εξανεμίζεται έπειτα από αποτυχία εκπλήρωσης των προεκλογικών υποσχέσεων.

Η προοπτική προκαλεί φόβο, αλλά και μετάθεση ευθυνών μεταξύ της βάσης, των πιο πιστών υποστηρικτών του προέδρου Μπάιντεν.

Αντιμέτωποι με τον νόμο

«Ορθώσαμε το ανάστημά μας και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να συλληφθούμε στην προσπάθειά μας να πιέσουμε τον Λευκό Οίκο να κάνει περισσότερα κατά της νομοθετικής κωλυσιεργίας», δήλωσε η Γιάνα Μόργκαν, διευθύντρια της Διακήρυξης για την Αμερικανική Δημοκρατία, που έχει τις ρίζες της στο προοδευτικό δίκτυο των Δημοκρατικών.

«Την Τρίτη, με συνέλαβαν με άλλους 24 ανθρώπους», πρόσθεσε. Για αρκετούς, το κύριο ζήτημα είναι τα δικαιώματα ψήφου.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά και μέλη του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο έχουν δώσει προτεραιότητα στη νομοθεσία για την προστασία μιας από τις πιο βασικές αρχές της χώρας. Ωστόσο, με άνιση προσοχή. Καθώς το σημαντικό αυτό νομοσχέδιο οδεύει προς ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί ανταγωνίζονται γύρω από την ψήφισή του, ανταλλάσσοντας φιλοσοφικά επιχειρήματα σχετικά με τη σπουδαιότητά του για το εύθραυστο μέλλον των ΗΠΑ.

Όταν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία ψηφίζουν κατά των προσπαθειών για τη συζήτηση νομοθετικού μέτρου, όπως έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο της Ελευθερίας για την Ψήφο, η συζήτηση συνήθως πηγαίνει στα αζήτητα.

Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων στις εκλογές αγωνίζονται με μία φωνή για τη δρομολόγηση εξελίξεων. «Η Αμερική διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό. Αυτό δεν είναι απλά ένα ζήτημα, αλλά το κυρίαρχο ζήτημα», σημείωσε η Μόργκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ