ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τρεις Κινέζους αξιωματούχους για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τρεις Κινέζους αξιωματούχους για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε τρεις αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που θεωρούν υπεύθυνοι για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων στην Σιντσιάνγκ ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Οι τρεις αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι υπεύθυνοι για τις μαζικές συλλήψεις και διώξεις μειονοτήτων στην Σιντσιάνγκ για αυτόν τον λόγο ανακοινώνουμε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών», τόνισε ο Πομπέο μέσω γραπτής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σχετικό νομοσχέδιο στα μέσα Ιουνίου, το οποίο προσάπτει σε Κινέζους αξιωματούχους κατηγορίες για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «συστηματική καταφυγή σε στρατόπεδα αναμόρφωσης και κατήχησης, σε καταναγκαστικά έργα και στην αυθαίρετη παρακολούθηση» με σκοπό «την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των Ουιγούρων και των άλλων μειονοτήτων στην Κίνα».

Το κείμενο υιοθετήθηκε την 27η Μαΐου από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτού το εγκρίνει - ομόφωνα - η Γερουσία μερικές ημέρες αργότερα. Θεωρείται πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των ήδη πολύ τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι Ουιγούροι είναι μια από 56 εθνικές μειονότητες στην Κίνα. Κυρίως μουσουλμάνοι, μιλούν γλώσσα συγγενή με τα τουρκικά και είναι περίπου οι μισοί από τους 25 εκατ. κατοίκους της Σιντζιάνγκ, αχανούς επαρχίας που γειτονεύει με πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας. 

AP Photo/Manuel Balce Ceneta