ΗΠΑ: Καλούν την Τουρκία να αφήσει «άμεσα» ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά

ΗΠΑ: Καλούν την Τουρκία να αφήσει «άμεσα» ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να «απελευθερώσει αμέσως» τον φιλάνθρωπο και επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει κρατούμενος εδώ και τρία χρόνια στις φυλακές της χώρας για κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

«Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά, η συνεχιζόμενη φυλάκισή του και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους του δικαίου και τη δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, σε δελτίο Τύπου 

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εγγυηθεί τη δίκαιη, διαφανή και ταχεία επίλυση της υπόθεσης αυτής συμμορφούμενη προς τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», πρόσθεσε ο Πράις.

Ο Οσμάν Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός. Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως ετέθη υπό κράτησιν στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

«Το γεγονός ότι εκείνος είναι ένας πολύ πλούσιος σοσιαλιστής δε θα έπρεπε να είναι αρκετό για να τον σώσει», είχε πει ο Ερντογάν στις 26 Φεβρουαρίου του 2020.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως επιτεθεί εναντίον του κατηγορώντας τον ότι είναι «ο εκπρόσωπος του Σόρος στην Τουρκία» και ότι «χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες».