ΗΠΑ: Η Δύση έχει «παγώσει» συνολικά 330 δισ. δολάρια ρωσικών περιουσιών

ΗΠΑ: Η Δύση έχει «παγώσει» συνολικά 330 δισ. δολάρια ρωσικών περιουσιών

Το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται σε πάνω από 330 δισ. δολάρια από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι δυτικοί σύμμαχοι μπλόκαραν 30 δισεκ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων που διακρατούσαν ολιγάρχες ή μέλη της ρωσικής ελίτ στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και «ακινητοποίησαν» περίπου 300 δισεκ. δολάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους συμμάχους της Δύσης που είναι επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων μελών της ρωσικής ελίτ και που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης κατασχέθηκαν τουλάχιστον πέντε πολυτελή γιοτ καθώς και ακίνητα που ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους υπηκόους, που αποτέλεσαν στόχο κυρώσεων. «Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιφέρουν κόστος στη Ρωσία για την απρόκλητη και παρατεταμένη επιθετικότητά της στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους.

Η ομάδα δράσης REPO δημιουργήθηκε στις 17 Μαρτίου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, για να κλιμακωθεί η οικονομική πίεση προς τη Ρωσία. Αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών ή Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομάδα αυτή έχει ως στόχο της τα πολυτελή ακίνητα και τα γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων από το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μέλη της ομάδας δράσης προσπαθούν επίσης να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να αποκτά προηγμένες τεχνολογίες. Στην ανακοίνωσή της, η ομάδα δράσης REPO προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να εντοπίζει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών ελίτ.

«Το έργο της REPO δεν έχει τελειώσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία».