ΗΠΑ: Απαγγελία κατηγοριών για κυβερνοεπιθέσεις σε έξι Ρώσους στρατιωτικούς

ΗΠΑ: Απαγγελία κατηγοριών για κυβερνοεπιθέσεις σε έξι Ρώσους στρατιωτικούς

Έξι εν ενεργεία και απόστρατοι Ρώσοι αξιωματικοί κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές ότι εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας καθώς και αμερικανικές εταιρείες και νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι έξι κατηγορούμενοι φέρεται να είναι μέλη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και να εμπλέκονται και στην καταστροφική επίθεση στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.

Η δικογραφία αναφέρει πως προσπάθησαν να υποκλέψουν στοιχεία από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν πριν τις εκλογές του 2017 καθώς και να βάλουν εμπόδια στην έρευνα για την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ.

Στην Ουκρανία το 2015, οι χάκερ είχαν ρίξει σχεδόν το 1/4 του συνολικού ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι. Συγκεκριμένα, οι Ουκρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει τους Ρώσους πως έριξαν τα συστήματα και μετά τις τηλεφωνικές γραμμές έτσι ώστε οι πελάτες να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία.

Στη Νότια Κορέα το 2018, η κυβερνοεπίθεση έχει παραλύσει τα δίκτυα στο ίντερνετ, κατά την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση τους διοργανωτές, καθώς είχαν παραλύσει οι επικοινωνίες LAN όσο και το WiFi, εμποδίζοντας την εκτύπωση των εισιτηρίων.

Παρόλα αυτά, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, παρά το γεγονός πως η υπηρεσία τους είναι αυτή η οποία κατηγορείται για υποκλοπές λογαριασμών e-mail των Δημοκρατικών.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει τις ικανότητές της στον κυβερνοχώρο τόσο ανεύθυνα και με τόσο δόλο όσο η Ρωσία. Ηθελημένα προκάλεσε ζημιές άνευ προηγουμένου ώστε να κερδίσει μικρά τακτικά πλεονεκτήματα και να αποδείξει τον φθόνο της» είπε ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ντέμερς.

Η δικογραφία των 50 σελίδων που υποβλήθηκε σε αμερικανικό δικαστήριο στο Πίτσμπεργκ, εστιάζει στο γεγονός πως όλες οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν στόχο να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.