8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Ινδία: «Χαλαρώνει» η πανδημία παρά τις μαζικές θρησκευτικές συναθροίσεις

Ινδία: «Χαλαρώνει» η πανδημία παρά τις μαζικές θρησκευτικές συναθροίσεις
Φωτογραφία Αρχείου
Ap Newsroom

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα 7.579 νέα κρούσματα κορονοϊού, τη μικρότερη αύξηση εδώ και ενάμιση χρόνο παρά τις μαζικές συναθροίσεις σε θρησκευτικές γιορτές τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στην αύξηση των εμβολιασμών και λόγω της ανοσίας από προηγούμενη νόσηση.

Η χώρα του 1,35 δισεκ. κατοίκων γιόρτασε την Ντούργκα Πούτζα τον Οκτώβριο και το Ντιβάλι αυτό τον μήνα, κατά τις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν τις αγορές τους, ταξίδεψαν και συνάντησαν τις οικογένειές τους, κυρίως χωρίς μάσκες. Η χρήση μάσκας είναι σχεδόν ανύπαρκτη εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

«Ακόμα και μετά το Ντιβάλι, δεν βλέπουμε αύξηση», δήλωσε ο Μ. Ντ. Γκούπτε, πρώην διευθυντής του κρατικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, αποδίδοντας την εξέλιξη κυρίως στην ύπαρξη αντισωμάτων σε μια τεράστια πλειονότητα Ινδών μέσω φυσικής ανοσίας. «Νομίζω ότι είμαστε πολύ ασφαλέστεροι τώρα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές έρευνες, εκτιμάται ότι σχεδόν το 70% των Ινδών μολύνθηκε έως τον Ιούλιο, ύστερα από αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα και τους θανάτους τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Έως σήμερα, το 81% των 944 εκατ. ενηλίκων στην Ινδία έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 43% έχει λάβει δύο δόσεις. Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για άτομα κάτω των 18 ετών.

Η Ινδία έχει ανακοινώσει συνολικά 34,5 εκατ. κρούσματα COVID-19, ο δεύτερος υψηλότερος απολογισμός μετά τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία αυξήθηκε κατά 236 τις τελευταίες 24 ώρες στους 466.147.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ