Ιαπωνία: Ασαφή τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Avigan κατά του κορονοϊού

Ιαπωνία: Ασαφή τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Avigan κατά του κορονοϊού

Ασαφή ήταν τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που έγινε για το φάρμακο Avigan της Fujifilm Holdings Corp για τη θεραπεία της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα Ιάπωνες ερευνητές. Αν και οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο αυτό από νωρίς κατά την κλινική δοκιμή έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση από αυτούς που έλαβαν καθυστερημένα δόσεις του, τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, δήλωσε ο ερευνητής του Fujita Health University Γιοχέι Ντόι, σύμφωνα με το Reuters.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα μετά την ολοκλήρωση κλινικής δοκιμής που έγινε μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου σε 89 ασθενείς στην Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε δηλώσει ότι ήλπιζε το φάρμακο αυτό να εγκριθεί ως θεραπεία για την Covid-19 τον Μάιο, αλλά μια έλλειψη ασθενών στην Ιαπωνία καθυστέρησε την πρόοδο των κλινικών δοκιμών. Αυτό έχει λάβει έγκριση ως θεραπεία για την Covid-19 στη Ρωσία και την Ινδία, αναφέρει το πρακτορείο και προσθέτει πως γνωστό γενικά ως φαβιπιραβίρη, το Avigan αναπτύχθηκε από θυγατρική της Fujifilm και εγκρίθηκε στην Ιαπωνία ως επείγουσα θεραπεία για τη γρίπη το 2014.

Τον Μάρτιο αυξήθηκε το ενδιαφέρον για το φάρμακο αυτό, μετά τη δήλωση Κινέζου αξιωματούχου ότι δείχνει να βοηθάει ασθενείς να αναρρώσουν από την Covid-19. Τώρα αποτελεί αντικείμενο τουλάχιστον 25 κλινικών δοκιμών που γίνονται στον κόσμο, σημειώνει και συμπληρώνει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει καλέσει την Fujifilm να τριπλασιάσει τα εθνικά αποθέματα του φαρμάκου και να δεσμευτεί να το δώσει σε χώρες που θα το ζητήσουν.

Για το φάρμακο αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, καθώς έχει δείξει να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε δοκιμές σε ζώα, καταλήγει το Reuters.