7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ιαπωνία: Αριθμός - ρεκόρ 3.865 νέων κρουσμάτων στο Τόκιο εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων

Ιαπωνία: Αριθμός - ρεκόρ 3.865 νέων κρουσμάτων στο Τόκιο εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων
AP Photo/Dita Alangkara

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιαπωνία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10.000, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon, μετά την ανακοίνωση της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο ότι στην πρωτεύουσα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 3.865 νέων μολύνσεων.

Χθες Τετάρτη η πόλη που φιλοξενεί του Ολυμπιακούς Αγώνες κατέγραψε 3.177 νέα κρούσματα, ενώ σε εθνικό επίπεδο τα νέα κρούσματα έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 9.570, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Ιαπωνίας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επικοινωνεί την επείγουσα φύση της κατάστασης ώστε να αναχαιτιστεί η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ενώ νωρίτερα ο ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της χώρας προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη φάση της πανδημίας από την έναρξή της και κάλεσε και εκείνος την κυβέρνηση να στείλει ένα «σαφέστερο, ισχυρότερο μήνυμα» για τους αυξανόμενους κινδύνους, μεταξύ των οποίων και προς το σύστημα υγείας.

«Η μεγαλύτερη κρίση είναι ότι η κοινωνία δεν μοιράζεται μια αίσθηση κινδύνου», είπε ο Σιγκέρου Όμι ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και στην Οκινάουα μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ σκέφτεται να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Οσάκα καθώς και τρεις ακόμη νομαρχίες γύρω από το Τόκιο. Σύμφωνα με το Kyodo, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα θα αποφασίσει αύριο για το τι μέλλει γενέσθαι και με άλλες περιοχές.

Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων αυξάνει την ανησυχία για τους Ολυμπιακούς, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα υπό πρωτοφανείς συνθήκες περιλαμβανομένης μιας απαγόρευσης θεατών στους περισσότερους χώρους διεξαγωγής των αγωνισμάτων.

Επίσης φέρνει σε ακόμη πιο δεινή θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει το ποσοστό αποδοχής του να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανέλαβε την εξουσία ενόψει της κούρσας για την διαδοχή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και τις γενικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες γι' αυτόν τον χρόνο.

Ο πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε και σήμερα ότι δεν θεωρεί πως οι Αγώνες συμβάλλουν στην αύξηση των μολύνσεων χάρη στα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται.

Μόλις το 26,5% των κατοίκων της Ιαπωνίας είναι πλήρως εμβολιασμένο και η εμβολιαστική εκστρατεία συνάντησε πρόσφατα προβλήματα στις προμήθειες των σκευασμάτων.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν σήμερα 24 νέα κρούσματα που συνδέονται με τους Αγώνες, ανάμεσα τους και τρεις αθλητές, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 193 από την 1η Ιουλίου. Οι συμμετέχοντες στους Αγώνες που θα ολοκληρωθούν στις 8 Αυγούστου και άλλοι εμπλεκόμενοι από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού εντός της "ολυμπιακής φούσκας" ή στην ευρύτερη πόλη.

Το Τόκιο βρίσκεται για τέταρτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών αλλά τα μέτρα, τα οποία είναι εθελοντικά ως επί το πλείστον, έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.

Πηγή: Reuters