Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της χώρας στο NATO

Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της χώρας στο NATO

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε την Τρίτη το πρωί την αίτηση για την ένταξη της χώρας στο NATO, σηματοδοτώντας την επίσημη κίνηση της Στοκχόλμης για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

«Είναι πολύ σπουδαίο, πολύ σοβαρό και φαίνεται πως καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε, σύμφωνα με το CNN για να προσθέσει πως «δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Τώρα μέσα στην εβδομάδα, αυτή η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με τη Φινλανδία, σε μια μέρα περίπου, και στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί από το ΝΑΤΟ».

Χθες, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».

Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Μαγκνταλένα Άντερσον στην Στοκχόλμη.

Η Σουηδή πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας η απόφαση να εγκαταλείψει η χώρα το δόγμα της στρατιωτικής ουδετερότητας, που αποτελούσε κεντρικό στοιχείο της σουηδικής εθνικής ταυτότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, αποτελεί μια ιστορική αλλαγή.

«Βγαίνουμε από μια εποχή, για να μπούμε σε μια νέα» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας. «Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας» είπε η κ. Άντερσον.

 «Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Η κοινή γνώμη τόσο στην Σουηδία όσο και στην Φινλανδία ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η είσοδος των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία, αλλά η στρατιωτική επέκταση του «θα προκαλέσει σίγουρα την απάντησή μας».

Ακολουθεί η Φινλανδία

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας είναι πιθανό να ψηφίσει την Τρίτη για την πρόταση σχετικά με την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Σάουλι Νίνιστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση, αλλά εκκρεμεί η έγκριση του Κοινοβουλίου, αν και αναμένεται να εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς ενισχύεται το ΝΑΤΟ με την είσοδο Φινλανδίας - Σουηδίας