8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Η ρωσική Δούμα περνά νόμο για την απαγόρευση ξένων μέσων ενημέρωσης

Η ρωσική Δούμα περνά νόμο για την απαγόρευση ξένων μέσων ενημέρωσης
Ap Images

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας θα εξουσιοδοτηθεί να κλείσει τα μέσα ενημέρωσης χωρών που απαγορεύουν ή περιορίζουν τη λειτουργία ρωσικών ειδησεογραφικών οργανισμών βάσει νόμου που ψηφίστηκε στην Κάτω Βουλή της Ρωσίας σήμερα Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο - μετά τις απαγορεύσεις ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται φερέφωνα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και μαζορέτες στον πόλεμό του στην Ουκρανία - δημιουργεί νομική βάση ώστε η Μόσχα να ανταποδώσει με περιορισμό των μέσων ενημέρωσης οποιασδήποτε χώρας εμποδίζει τις δραστηριότητες των Ρώσων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τέτοια μέσα θα χάσουν τη διαπίστευσή τους και θα τους απαγορευτεί να λειτουργούν στη Ρωσία ή να διανέμουν περιεχόμενο στη χώρα. Τα μέτρα θα αρθούν μόνο όταν η εν λόγω χώρα επιτρέψει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

«Μέτρα συμμετρικής απόκρισης»

«Αυτός ο νόμος είναι πολύ σημαντικός. Δημιουργούμε εργαλείο για μέτρα συμμετρικής απόκρισης σε περίπτωση εκκαθάρισης των μέσων ενημέρωσής μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο νομοθέτης Σεργκέι Μπογιάρσκι, συν-συγγραφέας του νομοσχεδίου.

Η κίνηση της Κάτω Βουλής, της Κρατικής Δούμας, έρχεται σε συνέχεια των απειλών της Ρωσίας έναντι των ΗΠΑ και ειδησεογραφικών τους δικτύων σε αντίποινα για την «παρενόχληση» Ρώσων ρεπόρτερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και για την ανάκληση των αδειών μετάδοσης ρωσικών καναλιών στη χώρα.

Ο νόμος, ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον Πούτιν, δίνει στον Γενικό Εισαγγελέα το δικαίωμα να αναστείλει τη διαπίστευση ή την άδεια μετάδοσης ξένων μέσων ενημέρωσης που κατηγορούνται για διάδοση «ανακριβών πληροφοριών» σχετικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εισαγγελέας θα μπορεί επίσης να μπλοκάρει ιστοσελίδες με την αιτιολογία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών κατ' επανάληψη», με αποκλεισμούς που θα επιβάλλονται άμεσα από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Πηγή: Reuters