Η Ρωσία λέει «όχι» στην ΕΕ για περισσότερο αέριο αν δεν πάρει πράσινο φως για Nord Stream 2
Bloomberg

Η Ρωσία λέει «όχι» στην ΕΕ για περισσότερο αέριο αν δεν πάρει πράσινο φως για Nord Stream 2

Η Ρωσία ζητά κανονιστική έγκριση του αγωγού Nord Stream 2 από τη Γερμανία και την ΕΕ ως αντάλλαγμα για να την προσφορά περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές από τον κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και το Κρεμλίνο, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

«Δεν μπορούμε να σπεύσουμε σε διάσωση μόνο για να το αντισταθμίσουμε λάθη που δεν κάναμε», δήλωσε ο Κωνσταντίν Κοσατσιόφ, αξιωματούχος του Κρεμλίνου, χωρίς να διευκρινίζει τι επιδιώκει η Ρωσία, κάνοντας λόγο για αμοιβαίες επωφελείς συμφωνίες.

Τη Δευτέρα η πρώτη γραμμή του αγωγού ήταν γεμάτη φυσικό αέριο για τη δοκιμαστική λειτουργία του, ωστόσο χρειάζεται έγκριση προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του.

Εν μέσω αύξησης του κόστους των καυσίμων και ενεργειακής κρίσης, η πίεση έχει αυξηθεί στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, για περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου καθώς θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί μια ακόμα βαθύτερη κρίση στην ενεργειακή αγορά τον χειμώνα.

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν την εφαρμογή του αγωγού για πιστοποίηση αλλά έχουν δηλώσει ότι η απόφασή τους τοποθετείται προς τον Ιανουάριο. Μετά αναμένεται να δώσει το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.