Η πανδημία τρομάζει την ΕΕ  - Σε εξέλιξη η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των «27»

Η πανδημία τρομάζει την ΕΕ - Σε εξέλιξη η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των «27»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ με την αντιμετώπιση της πανδημίας να βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη παίρνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα. 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ με επιστολή του χθες, ζήτησε από τους αρχηγούς 27 κρατών - μελών να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τα οποί σύμφωνα "στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια".

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ. Σήμερα ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο. Καλώ τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενά. Τα θαρραλέα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών και στην προστασία των μέσων διαβίωσης. Κανένα κράτος μέλος δεν θα βγει με ασφάλεια από αυτήν την πανδημία έως ότου το κάνουν όλοι".

Χθες άλλωστε, οι δυο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης εισήλθαν σε δεύτερο lockdown, την ώρα που πολλές άλλες βρίσκονται σε οριακό σημείο. 

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία, καλώντας τους πολίτες σε μια "μεγάλη εθνική προσπάθεια". Η Μέρκελ έκανε λόγο για μια "πολύ δύσκολη μέρα" και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με την απόφαση, από τη προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. 

Την επιβολή lockdown στη χώρα ανακοίνωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της πανδημίας. 

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι "έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19". Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. "Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν "τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι" σε λίγους μήνες στη Γαλλία.