Η κατανάλωση άνθρακα θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται την περίοδο 2026-2030
Κίνα

Η κατανάλωση άνθρακα θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται την περίοδο 2026-2030

Η Κίνα θα αρχίσει να καταργεί σταδιακά την κατανάλωση άνθρακα την περίοδο 2026-2030 στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για το κλίμα.

«Θα ελέγξουμε αυστηρά τα σχέδια που παράγουν ενέργεια από άνθρακα», είπε ο Σι, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Θα περιορίσουμε αυστηρά την αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα κατά τη διάρκεια του 14ου πενταετούς σχεδίου (2021-2025) και θα την καταργήσουμε σταδιακά κατά τη διάρκεια του 15ου πενταετούς σχεδίου (2026-2030)», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Σι υποδηλώνουν πως η κατανάλωση άνθρακα από την Κίνα, που είναι μακράν η υψηλότερη στον κόσμο, θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο της το 2025 και θα αρχίσει στη συνέχεια να μειώνεται.

Ο Σι δεσμεύθηκε πέρυσι πως η Κίνα θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο εκπομπών πριν από το 2030 και θα γίνει ουδέτερη άνθρακα έως το 2060.

«Η Κίνα έχει δεσμευθεί να περάσει από ένα υψηλό επίπεδο άνθρακα σε ουδετερότητα άνθρακα σε πολύ πιο μικρό διάστημα από εκείνο που μπορεί να χρειαστούν πολλές ανεπτυγμένες χώρες και αυτό απαιτεί εξαιρετικά σκληρές προσπάθειες από την Κίνα», είπε.

Ο Σι επανέλαβε επίσης την έκκληση της Κίνας προς τις βιομηχανικές χώρες να βοηθήσουν τη μετάβαση φτωχότερων χωρών σε πράσινη και χαμηλού άνθρακα ανάπτυξη.