Ι. Καλίν: Η Σύνοδος Κορυφής ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ

Ι. Καλίν: Η Σύνοδος Κορυφής ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ

Μια ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει η Άγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για την από κοινού δημιουργία ενός οδικού χάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής ημερομηνίας επανέναρξης των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και μάλιστα με πολλαπλή ατζέντα.

«Θεωρώ ότι η σύνοδος της ΕΕ προσφέρει την ευκαιρία να ένα νέο ξεκίνημα στις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εδώ, και βλέπω αυτή την προθυμία εκ μέρους πολλών χωρών-μελών της ΕΕ,» δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν στο πρακτορείο Reuters.
«Οφείλουν επίσης να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία. Θα πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία. Εφόσον περιμένει κανείς να κάνει η Τουρκία το Α, το Β ή το Γ, θα πρέπει και οι χώρες της ΕΕ να τιμήσουν τις ευθύνες τους,» τόνισε ο Καλίν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν δηλώσει ότι είναι απίθανο η ΕΕ να πραγματοποιήσει την απειλή της για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μετά τη συμφωνία της Άγκυρας την προηγούμενη εβδομάδα για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για να επιλεγεί μια ημερομηνία για την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα πάρουν το νήμα από εκεί που οι δύο χώρες το είχαν αφήσει το 2016. Επανέλαβε δε την τουρκική θέση ότι αντικείμενο δε θα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τα νησιά και ο εναέριος χώρος.
Ο κ. Καλίν εκτίμησε ότι οι συνομιλίες μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πολιτική διαβούλευση και στις συνομιλίες στρατιωτικού επιπέδου. «Σε όλα αυτά τα τρία επίπεδα, πιστεύουμε ότι θα σημειώσουμε θετική πρόοδο πολύ σύντομα», είπε.