Η Γερμανία αίρει (εν μέρει) την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Η Γερμανία αίρει (εν μέρει) την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε σήμερα να άρει εν μέρει την ταξιδιωτική οδηγία που αφορούσε την Τουρκία και έθετε περιορισμούς στην μετάβαση Γερμανών προς τη συγκεκριμένη χώρα, λόγω της πανδημίας.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Γερμανοί μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στις περιοχές της Αττάλειας, της Σμύρνης, του Αϊδινίου και της Μούγκλα, οι οποίες αποτελούν κάθε χρόνο δημοφιλή προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο – και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η άρση γίνεται «υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των κανόνων που έχει επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση συνολικά για τον τουρισμό και τις συνθήκες υγιεινής». Επίσης, επιβάλλεται όλοι όσοι επιστρέφουν από την Τουρκία στη Γερμανία να έχουν υποβληθεί σε σχετικό τεστ για τον Covid-19 εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την αναχώρησή τους – με το κόστος (15 ευρώ σε εργαστήριο ή 30 ευρώ στο αεροδρόμιο) να επιβαρύνει τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Η παραπάνω απόφαση ήρθε μετά τις έντονες πιέσεις τις οποίες ασκούσε η Άγκυρα προς το Βερολίνο το τελευταίο διάστημα, καθώς το πλήγμα στον τουρισμό και την οικονομία της γίνεται καθημερινά μεγαλύτερο, όπως αποτυπώνεται και στην πτωτική πορεία της λίρας. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, η Τουρκία συγκαταλεγόταν στις 160 χώρες εκτός ΕΕ για τις οποίες η Γερμανία είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, με ισχύ ως τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και τα αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα είχαν ως αποτέλεσμα αυτή την «εξαίρεση». Κι αυτό, παρά το ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στην Τουρκία είναι περίπου 900-1.000, δηλαδή όσα και στη Γερμανία, η οποία έχει σχεδόν ίδιο πληθυσμό.

AP Photo/Michael Sohn