Η Facebook ανακαλεί την απαγόρευση των ειδήσεων στην Αυστραλία

Η Facebook ανακαλεί την απαγόρευση των ειδήσεων στην Αυστραλία
Η Facebook ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για να άρει την απαγόρευση ειδήσεων
AP Images

Η Facebook ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας ώστε να άρει την απαγόρευση ειδήσεων που είχε επιβάλει μετά από αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

"Μετά από συζητήσεις, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ορισμένες αλλαγές που καλύπτουν τις βασικές μας ανησυχίες σχετικά με την αποδοχή των εμπορικών συμφωνιών που αναγνωρίζουν την αξία που παρέχει η πλατφόρμα μας στους εκδότες", ανέφερε η ανακοίνωση της Facebook.

Η εταιρεία "μας έτεινε και πάλι, χείρα φιλίας", είπε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ. 

Η κυβέρνηση του Μόρισον εισήγαγε τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο προτεινόμενο νομοσχέδιο το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν αντίτιμο στα ειδησεογραφικά πρακτορεία για το περιεχόμενο που χρησιμοποιούν.

Βάσει αυτής της τροπολογίας, η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει ή θα συνάψουν ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook με τοπικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

Δίνεται επίσης μια περίοδος δυο μηνών για να επιτραπεί στα ενδιαφερόμενα μέρη να έρθουν σε συμφωνία, χωρίς τη παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η αιφνίδια απόφαση του Facebook να εμποδίσει τους Αυστραλούς να μοιράζονται ειδήσεις στην πλατφόρμα της και να αφαιρέσει τις σελίδες των εγχώριων και ξένων ειδήσεων οδήγησε και σε διαγραφή αρκετούς λογαριασμούς της κυβέρνησης, καθώς και λογαριασμούς έκτακτης ανάγκης, προκαλώντας εκτεταμένο θυμό.