Η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει σε βαθύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει σε βαθύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Η κρίση στην ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρέπει να οδηγήσει σε βαθύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ.

«Οι σωστές επενδύσεις, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, σημαίνουν ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ των ελλείψεων ενέργειας και της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής λόγω των εκπομπών ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Birol στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα, αλλά ας μην κλειδώνουμε το μέλλον μας χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κατάσταση ως δικαιολογία για να δικαιολογήσουμε κάποιες από τις επενδύσεις που γίνονται, χρονικά αλλά και ηθικά δεν λειτουργεί κατά την άποψή μου» δεν λειτουργεί επίσης», είπε ο Μπιρόλ στους αντιπροσώπους στο Νταβός, σύμφωνα με το Reuters.

Ο IEA προειδοποίησε τους επενδυτές πέρυσι να μην χρηματοδοτήσουν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τις μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050.

Η βραχυπρόθεσμη ζήτηση σημαίνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να απογαλακτιστεί αμέσως από τις παραδοσιακές προμήθειες ενέργειας, είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι χώρες παραγωγοί με ικανότητα εξαγωγής περισσότερης ενέργειας θα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά.

Ο OPEC+ απελευθερώνει σταδιακά πετρέλαιο στις αγορές, με τους κορυφαίους παραγωγούς, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να αναμένουν την αξιοποίηση της πλήρους δυναμικότητας.