Η Βουλή των Λόρδων καταψήφισε το νομοσχέδιο για Brexit - Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ΕΕ

Η Βουλή των Λόρδων καταψήφισε το νομοσχέδιο για Brexit - Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ΕΕ

Την ώρα που Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφουν στο τραπέζι του διαλόγου, σε μια ύστατη προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, η Βουλή των Λόρδων καταψήφισε αργά τη νύχτα της Δευτέρας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον που ρυθμίζει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μετά από την ολοκλήρωση του Brexit.

Το νομοσχέδιο, κατά παραδοχή της βρετανικής κυβέρνησης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς δίνει στους υπουργούς το δικαίωμα να αναιρέσουν μονομερώς διατάξεις της συμφωνίας του Brexit που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, συγκεκριμένα τους τομείς των τελωνειακών διατυπώσεων και των κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση Τζόνσον υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας που προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς του Ην. Βασιλείου σε περίπτωση που οι μέχρι τώρα άκαρπες συνομιλίες με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τους λόρδους ήταν αναμενόμενη, με πρώην κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκονται πλέον στο δεύτερο τη τάξει νομοθετικό σώμα να κατακεραυνώνουν την απροκάλυπτη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι δύο πλευρές συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων από τη βρετανική κυβέρνηση (που άπτονται του ισότιμου ανταγωνισμού που θέλουν να διασφαλίσουν οι Βρυξέλλες), των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.

Ο διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε εκ νέου ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. «Ο χρόνος έχει σημασία… σε συνεργασία με τους Βρετανούς εταίρους μας, θα πρέπει να βρούμε λύσεις στους πιο δύσκολους τομείς», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Επί τη βάση αυτής της συζήτησης, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε την ευρωπαϊκή ομάδα στο Λονδίνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας», ανέφερε ο εκπρόσωπος. «Συμφωνήσαμε από κοινού σε ορισμένες αρχές για τη διαχείριση αυτής της φάσης εντατικών διαβουλεύσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η αρχική φάση των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου.