H Μόσχα απειλεί με αντίπονα την Πράγα αν «κλιμακώσει» την ένταση περαιτέρω

H Μόσχα απειλεί με αντίπονα την Πράγα αν «κλιμακώσει» την ένταση περαιτέρω

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί σήμερα, Πέμπτη, τον Τσέχο πρέσβη, με φόντο τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Πράγα.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επεσήμανε πως «η συζήτηση με τον Τσέχο πρέσβη θα συνεχιστεί σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Vesti FM, η ίδια σημείωσε πως «θα γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση για τα βήματα που θα γίνουν εάν η Πράγα κάνει ανάλογες κινήσεις». Η Ζαχάροβα, παράλληλα, έκρινε ως «απαράδεκτο» το τελεσίγραφο από πλευράς Τσεχίας, κρίνοντας πως μπορεί να δρα με βάση οδηγίες από το εξωτερικό.

Αφορμή για τη νέα ένταση στάθηκε η απόφαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών το Σάββατο να ανακοινώσει την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία ότι είναι αξιωματικοί των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών. Ο Τσέχος πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτή η κίνηση βασιζόταν στη λογική υποψία ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί είχαν σχέση με την έκρηξη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών στην Τσεχία και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο Τσέχων.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει πει πως έχει εύλογες υποψίες ότι δύο πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατηγορούνται για τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018 βρίσκονται πίσω και από την έκρηξη.

Μετά τη νέα κρίση, οι τσεχικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη ρωσική Rosatom από το συμβόλαιο ύψους 7 δισ. ευρώ για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα.