H Apple σκόνταψε στον κουρασμένο κινεζικό δράκο

H Apple σκόνταψε στον κουρασμένο κινεζικό δράκο

Του Γιάννη Μαντζίκου

«Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα» αναφέρει το λεγόμενο φαινόμενο της πεταλούδας το οποίο όπως φαίνεται εκτυλίσσεται με την Apple της οποίας το «φτάρνισμα» έριξε τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες ανά την υφήλιο. Συγκεκριμένα, η Apple για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια ανακοίνωσε υποβάθμιση των προβλέψεων για τα τριμηνιαία έσοδα ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι τα προϊόντα της θα σημείωναν αργά ή γρήγορα κάμψη.

Η εξέλιξη αυτή στην μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση, εταιρεία στον κόσμο οφείλεται -εν μέρει- όμως, στο «συνάχι» του Κινεζικού Δράκου κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο CEO, Τιμ Κουκ σε επιστολή του προς τους μετόχους: «Ενώ προβλέψαμε ορισμένες προκλήσεις σε βασικές αναδυόμενες αγορές, δεν προβλέψαμε το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στην Κίνα».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2018, στη χειρότερη επίδοσή της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αναλυτές δήλωσαν στους Financial Times ότι οι Κινέζοι καταναλωτές δεν ξοδεύουν αφειδώς όπως έκαναν, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρία χρόνια. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις λιανικής βυθίστηκαν σε ναδίρ 15 ετών για τον ίδιο μήνα. Με φόντο τα παραπάνω, ο διάσημος αναλυτής και αρθρογράφος των FT, Μάρτιν Γούλφ επικαλούμενος τα παραδείγματα της Ιαπωνίας την δεκαετία του 80'' όποτε και θεωρούνταν η επόμενη μεγάλη δύναμη και Σοβιετικής Ένωσης την δεκαετία του 60'', έγραφε την πρωτοχρονιά «Το μέλλον μπορεί να μην ανήκει στην Κίνα».

Όπως φαίνεται όμως, για το πρόβλημα της Apple δεν ευθύνεται μόνο η κατάσταση στην οικονομία της Κίνας καθώς τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια είχαν έρθει από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους όταν η Κινεζική Huawei την ξεπέρασε σε πωλήσεις smartphones παγκοσμίως. Για το διάστημα εκείνο, η Huawei πέρασε στη δεύτερη θέση ανεβάζοντας το μερίδιο της στην αγορά στο 15,8% (από 11%) καθώς διέθεσε 54,2 εκατ. smartphones, αριθμός αυξημένος κατά 40,9% χάρη στις ισχυρές πωλήσεις στην κινεζική αγορά αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ευρώπη. Ειδικοί της τεχνολογίας αποδίδουν την παραπάνω είδηση στο γεγονός ότι οι Κινεζικές εταιρείες έγιναν απλά εξίσου ανταγωνιστικές ως προς τις Αμερικανικές.

Παρά το γεγονός ότι ο Τιμ Κουκ έδειξε να μην συμμερίζεται την άποψη ότι ο εμπορικός πόλεμος παίζει ρόλο «στην πτώση» της Apple, τα γεγονότα δείχνουν διαφορετικά. Όπως αναφέρουν οι FT, κινεζικές εταιρείες, ακόμα και ρεστοράν, δίνουν προνόμια στους εργαζομένους να αγοράσουν «γηγενή» smartphones, λόγω προφανώς του εμπορικού πολέμου.

Εκτός των άλλων «λάδι στην φωτιά» έριξε και η πρόσφατη η πρόσφατη σύλληψη της Γουνζού Μενγκ, γενικής οικονομικής διευθύντριας της Huawei και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας από τις Καναδικές αρχές μετά από πίεση, όπως φαίνεται των Αμερικανών κάτι που φαίνεται να ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον «οικονομικό εθνικισμό» στο Πεκίνο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στις ΗΠΑ δεν κυριαρχεί και η καλύτερη των απόψεων για τις Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όχι μόνο την περίοδο που διανύουμε. Ήδη από το 2012, η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας του αμερικανικού Κογκρέσου αποκαλούσε τις Huawei και ZTE «εθνική απειλή» για τις ΗΠΑ, λόγω της εκτίμησης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία κατασκοπείας.