Γερμανικός Τύπος: «Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να μιλήσουν»

Γερμανικός Τύπος: «Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να μιλήσουν»
Πολεμικό πλοίο διασχίζει το Αιγαίο

Θετικές είναι οι αναφορές στον γερμανικό Tύπο για τις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ καταγράφεται και η αντιφατική στάση της Τουρκίας ως προς τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και τις επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας.

"Η Τουρκία και η Ελλάδα θέλουν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες μετά από διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μισέλ" σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL, σύμφωνα με την ημερήσια αποδελτίωση του γερμανικού Τύπου από την Deutsche Welle.

Όπως επισημαίνεται "από το 1999 γίνονται ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες διμερείς διερευνητικές συνομιλίες αυτού του είδους, οι οποίες όμως κάθε τόσο διακόπτονται. Η τελευταία πράξη του διαλόγου έγινε το 2016. Ο νέος γύρος θα είναι ο 61ος, όπως ανακοίνωσε η Αθήνα. Ήδη το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, η Τουρκία είχε αποσύρει ένα ερευνητικό πλοίο από θαλάσσια περιοχή προ των ελληνικών νησιών και δυτικά της Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση της κατάστασης".  

"Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να μιλήσουν - επί τέσσερα χρόνια οι συνομιλίες είχαν παγώσει", αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. "Τουρκία και Ελλάδα συμφωνούν (να αρχίσουν) συνομιλίες μετά την τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ" επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Die Welt. Η Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρεται στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνει "η Κύπρος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αντιπαράθεσης για τiς γεωτρήσεις φυσικού αερίου (στη Μεσόγειο). Προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της, μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Μετά τις αιτιάσεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και την άσκηση βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, η ΕΕ σχεδιάζει, εδώ και εβδομάδες, την επιβολή κυρώσεων έναντι των υπευθύνων. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό προσκρούει στη στάση μπλοκαρίσματος της Κύπρου. Στη διένεξη επεμβαίνουν τώρα και οι ΗΠΑ πιέζοντας την Κύπρο να συναινέσει στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

"Τους ενθαρρύναμε να προσχωρήσουν στη συναίνεση, ώστε να προχωρήσει η ΕΕ και να υπάρξει μία εύλογη, κοινή στάση ανάμεσα σε χώρες που διέπονται από συναφείς αντιλήψεις", ανέφερε ο Τζορτζ Κεντ, αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες". 

Η αντιφατική στάση της Τουρκίας

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι "σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν βλέπει να δεσμεύεται από την ελληνική αξίωση περί αποκλειστικών οικονομικών ζωνών που περιορίζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αντ' αυτού επικαλείται τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε οριοθετήσει τα σύνορα ανάμεσα στη νεοϊδρυθείσα Τουρκική Δημοκρατία και την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα επικαλείται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όταν αυτό τη βολεύει: για παράδειγμα στη διαμφισβητούμενη διμερή συμφωνία της με τη Λιβύη. Η συμφωνία αυτή που υπεγράφη το 2019, οριοθετεί τεράστιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών που δεν συνορεύουν μεταξύ τους- και αυτό εις βάρος της Ελλάδας".

"Πρόσωπο της εβδομάδας" ο Κ. Μητσοτάκης

Εγκώμια για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV, το οποίο αναφέρει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ελλάδα διαθέτει νηφάλια και έξυπνη διακυβέρνηση. "Πρόσωπο της εβδομάδας" αποκαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχόλιο για την ιστοσελίδα του δικτύου, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πιο δύσκολη δουλειά κυβερνήτη στην ΕΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τρεις επιπλέον κρίσεις. Πρώτον, η Ελλάδα προέρχεται από περίοδο βαριάς οικονομικής ύφεσης, δεύτερον, πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε μία επιθετική και πολεμοχαρή Τουρκία και τρίτον, να διαχειριστεί το προσφυγικό χάος στα σύνορά της και σε καταυλισμούς όπως η Μόρια. Προς μεγάλη έκπληξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η Αθήνα τα επιτυγχάνει όλα αυτά με επιδεξιότητα στο καταστροφικό έτος 2020. Το άλλοτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης εξελίσσεται σε υποδειγματικό μαθητή".

Αναφερόμενος στην ένταση με την Τουρκία, ο αρθρογράφος σημειώνει: "Ακόμη κι αν ο Ερντογάν προκαλεί καθημερινά, στέλνει πολεμικά πλοία και αναδύει νεο-οθωμανική επιθετικότητα, ο Μητσοτάκης παραμένει νηφάλιος στην κρίση του Αιγαίου, αναζητεί στο παρασκήνιο την προσέγγιση με τους συμμάχους σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ και επιλύει με διπλωματικό τρόπο τη μία ή την άλλη κρίση, πριν αυτή κλιμακωθεί επικίνδυνα. Με επιδεξιότητα βάζει στο παιχνίδι το Διεθνές Δικαστήριο (της Χάγης), επιδεικνύοντας ωστόσο ταυτόχρονα αυτοπεποίθηση και ικανότητα αποτροπής".