8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Γερμανικά μέσα: Η Μαριούπολη σύμβολο του πολέμου

Γερμανικά μέσα: Η Μαριούπολη σύμβολο του πολέμου
Shutterstock

«Η Μαριούπολη είναι το σύμβολο του πολέμου στην Ουκρανία. Περικυκλωμένοι και εγκαταλελειμμένoι σχεδόν από τους πάντες, οι κάτοικοι αντιστέκονται με κάθε μέσο κατά των εισβολέων», γράφει η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Ίσως κάποτε να λεχθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κρίθηκε στο Κίεβο, αλλά στη Μαριούπολη», σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Με τίτλο «"Δεν υπάρχει ζωή": Η Μαριούπολη βυθίζεται στην καταστροφή όπως κάποτε το Στάλινγκραντ» το γερμανικό περιοδικό Focus στην διαδικτυακή του έκδοση αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μετά από μερόνυχτα πολιορκίας από τον ρωσικό στρατό και στέκεται στις δηλώσεις του έλληνα προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη μετά την επιστροφή του στην Αθήνα: «Η Μαριούπολη θα προστεθεί στην λίστα των πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πόλεμο όπως η Γκερνίκα στην Ισπανία, το Γκρόσνι στην Τσετσενία και το Χαλέπι στη Συρία, είπε, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρόξενος καλώντας τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους ζητώντας μια κατάπαυση του πυρός».

«Η Μαριούπολη έγινε σύμβολο της θηριωδίας της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής στην Ουκρανία, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ξεκάθαρα τρομοκρατία»: «Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν στρέφονται τυχαία σε πολυκατοικίες, νοσοκομεία, αγορές και καταφύγια. Από τότε που έγινε σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι οι Ουκρανοί στηρίζουν την αντίσταση με όλες τους τις δυνάμεις, επιτίθεται σε ολοένα περισσότερους πολιτικούς στόχους σε περιοχές που διεκδικεί.

Με τρομοκρατία επιδιώκει την παράδοση των Ουκρανών. Οι απειλές της Μόσχας στους "εθνικιστές" της Μαριούπολης δείχνουν, εκτός αυτού, ότι το τέλος των εχθροπραξιών δεν θα φέρει και το τέλος της τρομοκρατίας. Το μήνυμα προς όλους εκείνους, οι οποίοι ανέλαβαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα και την κοινωνία των πολιτών ή τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα μετά από μια ρωσική νίκη».