Γερμανία: Σύλληψη δύο πρώην στρατιωτών που σχεδίαζαν να επέμβουν στον πόλεμο στην Υεμένη

Γερμανία: Σύλληψη δύο πρώην στρατιωτών που σχεδίαζαν να επέμβουν στον πόλεμο στην Υεμένη

Οι αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη δύο πρώην στρατιωτών που κατηγορούνται ότι επιθυμούσαν να συστήσουν μια ομάδα μισθοφόρων προκειμένου να πολεμήσουν στην Υεμένη.

Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν σήμερα προετοίμαζαν τη σύσταση «μιας παραστρατιωτικής ομάδας 100 με 150 ατόμων», που θα αποτελούταν από πρώην αστυνομικούς και στρατιωτικούς, οι οποίοι θα πήγαιναν στην Υεμένη για να πολεμήσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Καρλσρούης, η οποία αναλαμβάνει υποθέσεις τρομοκρατίας.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι «επιθυμούσαν να ‘φέρουν την ειρήνη’ στην περιοχή αυτή όπου μαίνεται εμφύλιος και να αναγκάσουν τους αντάρτες Χούθι και την κυβέρνηση της Υεμένης να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Για τον λόγο αυτό ένας από τους συλληφθέντες, ο Αχίμ Α, «προσπάθησε επανειλημμένα και για μεγάλο διάστημα να συνομιλήσει με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας», προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά τους.

«Επιχείρησε με διάφορους τρόπους να δημιουργήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τις σαουδαραβικές κυβερνητικές υπηρεσίες και να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία συνάντησης προκειμένου να τους υποβάλει την πρότασή του», επεσήμανε η εισαγγελία.

Ωστόσο «οι προσπάθειές του δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς οι σαουδαραβικές κυβερνητικές υπηρεσίες με τις οποίες επικοινώνησε δεν αντέδρασαν».

Οι δύο συλληφθέντες ήθελαν εξάλλου να προτείνουν στη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της «ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας τους» και σε άλλες συγκρούσεις, πέρα της Υεμένης.

Ένας από τους δύο άνδρες είχε αναλάβει τη στρατολόγηση των μισθοφόρων και, σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, είχε έρθει σε επαφή με τουλάχιστον επτά άτομα για τον σκοπό αυτό. Στους υποψήφιους πρότεινε μηνιαίο μισθό περίπου 40.000 ευρώ.