Γάλλος πρέσβης για Αυστραλία: Νομίζαμε πως ήμασταν φίλοι, αλλά «μας μαχαίρωσαν πισώπλατα»

Γάλλος πρέσβης για Αυστραλία: Νομίζαμε πως ήμασταν φίλοι, αλλά «μας μαχαίρωσαν πισώπλατα»

Την πικρία του για τη στάση της Αυστραλίας απέναντι στη Γαλλία, με την αιφνίδια ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, εξέφρασε ο Γάλλος πρέσβης αποχωρώντας από την Καμπέρα. Με δηλώσεις στον Guardian, ο  Ζαν Πιερ Τεμπόλ ανέφερε ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η αίσθηση της προδοσίας είναι πολύ ισχυρή» και τόνισε ότι «μαχαίρωσαν πισώπλατα».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Guardian ο πρέσβης καθοδόν προς το αεροδρόμιο για να επιστρέψει στη Γαλλία μετά την ανάκλησή του για διαβουλεύσεις, καθώς η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο απάντησής της, δήλωσε επίσης ότι είναι «περίλυπος όπως κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος θα ήταν» επειδή «νόμιζα ότι ήμασταν φιλαράκια αλλά μας μαχαίρωσαν πισώπλατα». 

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η αίσθηση της προδοσίας είναι πολύ ισχυρή» υπογράμμισε και με κατηγορηματικό τόνο επισήμανε πως δεν δόθηκε καμία προειδοποίηση στη Γαλλία για την ακύρωση της συμφωνίας. «Σε κανένα σημείο, σε καμία περίπτωση» δεν δόθηκε στη Γαλλία «οποιοδήποτε σαφές μήνυμα ότι η σύμβαση θα τερματιστεί». Η Γαλλία πίστευε ότι αυτά συμβατικά ζητήματα είχαν επιλυθεί και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, τόνισε.

Ως προς τη χρήση της βαρύτατης λέξης προδοσίας, ανέφερε πως δεν το λέει με την κυριολεκτική έννοια του όρου αλλά «τη χρησιμοποιεί  λόγω αυτών που έχουν προκύψει από προφανώς αξιόπιστες πηγές, οι οποίες δεν έχουν λάβει καμία επίσημη άρνηση, ότι ήταν σε εξέλιξη για 18 μήνες οι συζητήσεις και αποφασίστηκε σκόπιμα να διατηρηθεί η Γαλλία εντελώς στο σκοτάδι, την ίδια στιγμή που αρκετοί αξιωματούχοι της Αυστραλίας όχι μόνο συζητούσαν με τη Γαλλία το τρέχον [υποβρύχιο] πρόγραμμα, αλλά επίσης δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν αυτό το πρόγραμμα επιτυχία και σύμβολο της διμερείς σχέσεις».

Το «αίσθημα προδοσίας» ήταν ισχυρό  «λόγω έλλειψης σεβασμού και λόγω έλλειψης διαφάνειας, επειδή είχαμε δεσμευτεί για μια συνεργασία», συμπλήρωσε. «Δεν μιλάμε για κανονικές συμβάσεις. Μιλάμε για μια στρατηγική εταιρική σχέση κατά την οποία η Γαλλία μοιραζόταν κρατικά στρατιωτικά μυστικά με την Αυστραλία και είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει μια κυρίαρχη βιομηχανία στην Αυστραλία σύμφωνα με τα πρότυπα που είχε θέσει η  Αυστραλία», δήλωσε ο Πρέσβης.

«Είναι σαν ένα ζευγάρι, ξέρετε όταν είναι αφοσιωμένος ο ένας στον άλλον. Υπάρχουν καθήκοντα και ευκαιρίες. Το καθήκον είναι η αξιοπρέπεια, το καθήκον είναι η διαφάνεια. Εάν για τον έναν η για τον άλλον λόγο πρέπει να αλλάξεις γνώμη, δεν εξαφανίζεσαι», ανέφερε επιπροσθέτως.

Το δημοσίευμα του Guardian σημειώνει ότι αμυντική πηγή δήλωσε πως οι Αυστραλιανές αρχές πλησίασαν πρώτα το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το γαλλικό συμβόλαιο και στη θέση τους να κατασκευάσουν υποβρύχια σε συνεργασία με ΗΠΑ και Βρετανία.  Αφού εξασφάλισαν τη βρετανική υποστήριξη, οι Αυστραλοί πήγαν στη συνέχεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Υπήρξαν ορισμένοι Αυστραλοί που θέλανε να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πούνε συγγνώμη (..) και να ξαναπάρουν μία εβδομάδα μετά και να πούνε ''ξέρετε βρήκαμε ένα καλύτερο υποβρύχιο''. Άλλοι έλεγαν ''μην το κάνετε αυτό'' θα φανεί διπροσωπία». Τελικά οι Γάλλοι δεν έμαθαν τίποτα καθώς καμία πλευρά δεν επικράτησε., συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Υπενθυμίζει δε ότι Ο Γάλλος πρόεδρος, καλωσόρισε τον Αυστραλό πρωθυπουργό στο Παρίσι τον Ιούνιο, με τον Μακρόν να δηλώνει ότι τα υποβρύχια που παραδίδονται από τη Γαλλία «θα ενισχύσουν τη θέση της Αυστραλίας και θα συμβάλουν στην κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία της Αυστραλίας».

Αυτό συνέβη λίγες μέρες αφότου ο Αυστραλός πρωθυπουργός συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Κορνουάλη. Πιστεύεται τώρα ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν σχέδια αμυντικής συνεργασίας σε εκείνη τη συνάντηση που οδήγησε στην τελική ανακοίνωση του λεγόμενου συμφώνου Aukus.