7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Γαλλία και Ρωσία προσπαθούν να διευθετήσουν το ζήτημα με τις σαμπάνιες

Γαλλία και Ρωσία προσπαθούν να διευθετήσουν το ζήτημα με τις σαμπάνιες
Shutterstock

Η Γαλλία θεωρεί ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί μια διαφωνία σχετικά με το ζήτημα της σαμπάνιας που έχει ανακύψει, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες τις επόμενες μέρες με την ρωσική κυβέρνηση για το θέμα της ετικέτας που πρέπει να μπαίνει στις γαλλικές σαμπάνιες που θα πωλούνται στη Ρωσία στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται ότι είναι «αφρώδης οίνος», γεγονός που επιβεβαίωσε και ο  Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Γερουσία .

Ο Λε Ντριάν είπε ότι ο νέος ρωσικός νόμος για την σήμανση της σαμπάνιας, συνιστά μια πρωτοβουλία προστατευτισμού προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα ενεργήσει σε επίπεδο Ευρώπης για να προστατεύσει τα συμφέροντα των οινοπαραγωγών της. Επανέλαβε επίσης ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να θέσει το ζήτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Μόσχα με τον νέο της νόμο, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν στις 2 Ιουλίου, υποχρεώνει του παραγωγούς σαμπάνιας που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ρωσία, να αναγράφουν στην ετικέτα ότι είναι «αφρώδης οίνος», χωρίς την λέξη σαμπάνια και θα πωλούνται ως «αφρώδης οίνος», ενώ οι Ρώσοι παραγωγοί θα αναγράφουν στην ετικέτα των προϊόντων τους την λέξη «shampanskoye» (σαμπάνια) χωρίς τη φράση «αφρώδης οίνος».

Οι γάλλοι παραγωγοί σαμπάνιας σημειώνει ο Guardian είναι «σκανδαλισμένοι» από την κίνηση της Ρωσίας και ζήτησαν από τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να ζητήσουν από τη Μόσχα «να αλλάξει το κείμενο αυτού του απαράδεκτου νόμου».

Η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Moet Hennessy, που ανήκει στον γαλλικό κολοσσό Louis Vuitton Moet Hennessy, βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησης και μελέτης της νέας ρωσικής νομοθεσίας , δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της εταιρείας Αν Κατρίν Γκριμάλ.