G20: Το μεσημέρι η έκτακτη σύνοδος για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού

G20: Το μεσημέρι η έκτακτη σύνοδος για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού

Για τις δυο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή, μέσω τηλεδιάσκεψης, της έκτακτης συνόδου των κρατών της G20 με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των οικονομικών επιπτώσεων, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τις 471.000 παγκοσμίως και ο αριθμός των νεκρών τις 21.000.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να καταρτίσουν ένα «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η οποία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προκαλέσει ύφεση παγκοσμίως.

«Την ώρα που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την πανδημία covid-19 και τις προκλήσεις που αυτή θέτει στα συστήματα υγείας μας και την παγκόσμια οικονομία, συγκαλούμε έκτακτη σύνοδο κορυφής της G20 για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να δώσουμε μια παγκόσμια απάντηση», έγραψε στο Twitter ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των 20.

Οι οικονομίες των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) στο σύνολό τους θα βρεθούν σε ύφεση φέτος, λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2, προειδοποίησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s. Συνολικά, οι χώρες αυτές θα παρουσιάσουν συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 0,5%.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 2%, ενώ στην πρόβλεψή της για την ύφεση Ευρωζώνη εκτιμά πως θα ανέλθει στο 2,2%.

Παράλληλα, αναφορικά με την εκτίμησή της για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, η Moody's εκτιμά πως η ανάπτυξη θα αγγίξει ποσοστό της τάξης του 3,3%, γεγονός που θα σημάνει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εδώ και δεκαετίες.