8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

G20: «Απομονωμένος» στο Μπαλί ο Λαβρόφ – Μπλίνκεν και Μπέρμποκ απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνάντησης

G20: «Απομονωμένος» στο Μπαλί ο Λαβρόφ – Μπλίνκεν και Μπέρμποκ απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνάντησης
AP Newsroom

Σήμερα, στο εξωτικό θέρετρο της Ινδονησίας, στο Μπαλί, ανοίγει τις εργασίες της η διήμερη σύνοδος κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της G20, που φέτος διεξάγεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, εκεί όπου θα δώσει το παρών και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας πριν από την άφιξή της στο Μπαλί, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση της G20 ως πλατφόρμα, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι το διεθνές δίκαιο τηρείται και τηρείται. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής», ανέφερε ο Μπάερμποκ σε δήλωση της.

Στη σύνοδο κορυφής θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση μεταξύ του Λαβρόφ, και ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επικριτών της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ είχε φτάσει στο Μπαλί και σχεδίαζε να συναντήσει ορισμένους ομολόγους του της G20 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αλλά υπουργοί όπως η Μπέρμποκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνάντησης μαζί του.

Παρά τις πρώτες συζητήσεις για μποϊκοτάρισμα των επόμενων συνεδριάσεων της G20, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι χώρες της Δύσης φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να παραχωρήσουν το λόγο στη Ρωσία.

Οι συζητήσεις για την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της διήμερης συνάντησης, με τη Ρωσία να κατηγορείται ότι έχει πυροδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση καθώς και επιδείνωση του πληθωρισμού εμποδίζοντας τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών.

Η G20 και η ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών αυτής της εβδομάδας στο Μπαλί είναι σημαντική, αλλά οι εργασίες δεν θα εξελιχθούν ως συνήθως λόγω της κατάστασης με τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι τίποτα από το G20 δεν προσδίδει νομιμότητα σε αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα ήταν μια καλή ευκαιρία να προωθηθεί η ατζέντα για την επισιτιστική ασφάλεια. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα έχει μια τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και ότι η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας αφορούσε τη διαχείριση της σχέσης τους με υπευθυνότητα.

Πηγή: Reuters