FT: Οι γαλλικές αρχές απαιτούν εκατομμύρια ευρώ από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

FT: Οι γαλλικές αρχές απαιτούν εκατομμύρια ευρώ από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές έχουν αρχίσει να απαιτούν εκατομμύρια ευρώ από αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους, εφαρμόζοντας τον νέο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με γάλλους αξιωματούχους, εταιρικά στελέχη και συμβούλους που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, Facebook και Amazon είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν λάβει ειδοποίηση από τις γαλλικές αρχές τις τελευταίες μέρες, με την οποία τους ζητείται η πληρωμή του φόρου για το 2020.

Η συλλογή του φόρου, που η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει παράδειγμα αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει περισσότερο τις αμερικανικές εταιρείες, απειλεί να αναζωπυρώσει τις διατλαντικές εμπορικές εντάσεις και να πυροδοτήσει νέους δασμούς στην Ευρώπη λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Η Γαλλία αποφάσισε τον Ιούλιο του 2019 να επιβάλει φόρο 3% επί του τζίρου σε τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι έχουν έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 750 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά. Βεβαίως, ο συγκεκριμένος ψηφιακός φόρος, που έχει γίνει ευρέως γνωστός ως «φόρος GAFA», δεν απευθύνεται μόνο σε αμερικανικούς κολοσσούς, αλλά και σε ορισμένους ανταγωνιστές τους από την Ευρώπη (Zalando, Rakuten, Schibsted).

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει δεσμευθεί να αποσύρει τον ψηφιακό φόρο σε περίπτωση που υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία σε διεθνές επίπεδο. 

Σύμφωνα με την FT, το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να επιβάλλει δασμούς 25% σε γαλλικές τσάντες και μακιγιάζ ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, έχοντας πρώτα απειλήσει να «πλήξει» τις σαμπάνιες και τα τυριά με δασμούς εισαγωγής 100%.