«Φουντώνουν» οι αντίδρασεις για τον νέο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ του Όρμπαν
Ευρωπαϊκή Ένωση

«Φουντώνουν» οι αντίδρασεις για τον νέο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ του Όρμπαν

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τον νόμο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους, βαραίνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα για τον ισχυρό άνδρα της χώρας.

Ο νόμος βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο των επικρίσεων των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, «δεν είναι αντάξιος της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης στο Λουξεμβούργο.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούν, δεν είμαστε πλέον στον Μεσαίωνα», πρόσθεσε. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, διευκρινίζοντας πως η χώρα του, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν ετοιμάσει μια σχετική ανακοίνωση.

«Ο ουγγρικός νόμος παραβιάζει ξεκάθαρα τις αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, διευκρινίζοντας πως η χώρα του συντάσσεται με την πρωτοβουλία της Benelux.

Ομοίως και η Ιρλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Τόμας Μπερν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την έγκριση του νόμου που αποτελεί μια "πολύ επικίνδυνη στιγμή για την Ουγγαρία καθώς και για την Ένωση".

Τις κατηγορίες απέρριψε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» και δήλωσε πως ο νόμος αυτός «δεν απευθύνεται εναντίον οιασδήποτε κοινότητας στην Ουγγαρία, μόνο εναντίον των παιδόφιλων».

«Ο νόμος αυτός δεν λέει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ενηλίκων. Λέει μόνο πως, όταν τα παιδιά είναι κάτω των 18 ετών, η σεξουαλική εκπαίδευσή τους είναι ευθύνη μόνο των γονέων τους, αυτό είναι όλο", είπε και πρόσθεσε πως ο νόμος αυτός αποτελεί "εθνική αρμοδιότητα που δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω.

Ο νόμος που εγκρίθηκε στις 15 Ιουνίου αναφέρει πως «η πορνογραφία και τα περιεχόμενα που εκπροσωπούν τη σεξουαλικότητα ή προωθούν την απόκλιση από την ταυτότητα του φύλου, η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμες στους κάτω των 18 ετών».