Φον ντερ Λάιεν: Ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 βδομάδες - Πρόσθετα μέτρα

Φον ντερ Λάιεν: Ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 βδομάδες - Πρόσθετα μέτρα

Σειρά νέων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπογραμμίζει ότι η νέα αύξηση των λοιμώξεων στην ήπειρο είναι «ανησυχητική».

Ειδικότερα, με την γηραιά Ήπειρο να γίνεται ξανά επίκεντρο της πανδημίας,  η Κομισιόν προέτρεψε τις 27 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να κάνουν περισσότερα και με πιο συντονισμένο τρόπο κατά του κορονοϊού.

«Η κατάσταση όσον αφορά τη νόσο COVID-19 είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να κλιμακώσουμε την ικανότητα αντίδρασης της ΕΕ. Σήμερα δρομολογούμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού», τόνισε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες για τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των «27» για το δεύτερο κύμα της Covid-19, η κ. φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση».

«Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, ενώ επισήμανε ότι σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης «όλα τα κράτη μέλη επηρεάστηκαν και υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό».

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία.

«Κινητοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο έκτακτης στήριξης για την αγορά γρήγορων τεστ τα οποία θα μοιράσουμε στα κράτη – μέλη. Καλούμε όλα τα κράτη – μέλη να συντονίσουν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης με τον ευρωπαϊκό συντονιστικό τόπο», αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η εξαίρεση του ΦΠΑ για αγορές εμβολίων και τεστ, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κράτη – μέλη για να υπάρξει ένα κοινό, ευρωπαϊκό, σύστημα για να διευκολύνονται τα αεροπορικά ταξίδια, το οποίο θα έχει τις εξής παραμέτρους.

Από την πλευρά της, η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, σημείωσε: «Η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης από COVID-19 σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητική. Απαιτείται αποφασιστική, άμεση δράση για την Ευρώπη για την προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης, για την ανακούφιση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Τον επόμενο μήνα, θα παρουσιάσουμε το πρώτο βήμα προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων. Το σύστημα παρακολούθησης της ΕΕ είναι τόσο ισχυρό όσο και ο πιο αδύναμος σύνδεσμος. Μόνο επιδεικνύοντας πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνεργαζόμενοι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19 καθορίζει τα επόμενα βήματα στους εξής βασικούς οκτώ τομείς:

1. Βελτίωση της ροής των πληροφοριών με σκοπό τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων

Για να βελτιωθεί η ανταλλαγή δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να παρέχουν όλα τα σχετικά στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Επιτροπή

2. Καθιέρωση αποτελεσματικότερων και ταχύτερων εξετάσεων

Για την απευθείας αγορά ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων και την παράδοσή τους στα κράτη μέλη, η Επιτροπή κινητοποιεί 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης.

3. Πλήρης αξιοποίηση των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων σε διασυνοριακό επίπεδο

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και συμβατές εφαρμογές και να εντατικοποιήσουν τις επικοινωνιακές τους προσπάθειες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοσή τους.

4. Αποτελεσματικός εμβολιασμός

Η Επιτροπή θα θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών για τα εμβόλια.

5. Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να δρομολογήσουν εκ νέου εκστρατείες επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των ψευδών, παραπλανητικών και επικίνδυνων πληροφοριών που εξακολουθούν να κυκλοφορούν, καθώς και για την αντιμετώπιση του κινδύνου της «κόπωσης από την πανδημία».

6. Διασφάλιση των βασικών προμηθειών

Επιτροπή προχωρεί σήμερα στην παράταση της προσωρινής άρσης των τελωνειακών δασμών και του ΦΠΑ για τις εισαγωγές ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες. Η Επιτροπή προτείνει επίσης τα νοσοκομεία και οι ιατροί να μην υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ για εμβόλια και διαγνωστικά κιτ που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

7. Διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης

Πλήρης εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2020 από τα κράτη-μέλη και περαιτέρω βήματα προς μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

- Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το ECDC και τα κράτη-μέλη για μια κοινή προσέγγιση καραντίνας

- Κοινή ψηφιακή φόρμα PLF τον Δεκέμβριο του 2020

- Μια εφαρμογή κινητών για το Re-open της ΕΕ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες

8. Επέκταση πράσινων λωρίδων

Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι πάνω από το 90% των σημείων διέλευσης των συνόρων θα είναι μόνιμα ανοιχτό για με χρόνο διέλευσης κάτω των 15 λεπτών.

pdf