Φάρατζ εναντίον φιλοευρωπαϊστών το νέο δίπολο στη Βρετανία

Φάρατζ εναντίον φιλοευρωπαϊστών το νέο δίπολο στη Βρετανία

Tα διαλυτικά φαινόμενα που έχει επιφέρει το Brexit στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας αποτύπωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με πρώτο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ και δεύτερο το φιλοευρωπαϊκό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Το αποτέλεσμα πάντως δείχνει ότι η επίπονη διαδικασία του Brexit αποδυνάμωσε τόσο το Συντηρητικό κόμμα όσο και το Εργατικό, με την διαιρετική τομή στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας να μετακινείται ανάμεσα σε φιλοευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές.

Το κόμμα του Brexit κέρδισε σε κάθε περιοχή, εκτός από το Λονδίνο, όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα ευρωεκλογών στην ιστορία τους, ενώ και το κόμμα των Πρασίνων κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, επίσης στην πιο επιτυχημένη του εκλογική αναμέτρηση.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν ως η μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή δύναμη στη Βρετανία την ώρα που υπάρχουν σκέψεις για κοινή τους κάθοδο στις επόμενες εκλογές όποτε και αν είναι αυτές, με το κόμμα ChangeUk το οποίο προέκυψε από βουλευτές των Εργατικών και των Συντηρητικών που αποχώρησαν από τα κόμματά τους.

Με τα αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί σε 10 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας - εκτός από τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία όπου συνεχίζεται η διαδικασία της καταμέτρησης - το κόμμα του Brexit λαμβάνει 28 έδρες και ποσοστό 31,6%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15 έδρες και ποσοστό 20,3%, οι Εργατικοί 10 έδρες με 14,1% και οι Πράσινοι 7 έδρες με 12,1%. Ακολουθούν στην πέμπτη θέση οι Συντηρητικοί με τρεις έδρες (-15) με ποσοστό που έπεσε κατά 14% μονάδες.

Ο Φάρατζ από την πλευρά του δήλωσε: «Πιστεύω οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί να πήραν το μάθημα τους, είναι μια μεγάλη μέρα για εμάς και την προσπάθεια μας να φέρουμε τη Βρετανία στην θέση που τους αξίζει».

Από την πλευρά των Εργατικών για τους οποίους το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό, ήδη εσωκομματικές φωνές ασκούν έντονη κριτική στον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν. Τα περισσότερα πυρά έρχονται από την πλευρά των λεγόμενων «μπλερικών» με τον Άλαστερ Κάμπελ σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ να δηλώνει «δεν ψήφισα Εργατικούς για πρώτη φορά στην ζωή μου, ψήφισα Φιλελεύθερους Δημοκράτες γιατί αυτό ήταν καλό για την χώρα».

Τέλος, όσον αφορά τους Συντηρητικούς, η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος δεν φάνηκε να επηρεάζει τους ψηφοφόρους οι οποίοι στράφηκαν σε άλλα κόμματα.

AP Photo/Alastair Grant