Φ. Ντονμέζ: Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

Φ. Ντονμέζ: Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

Για ενδείξεις ύπαρξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, προσθέτοντας πως πρέπει να είναι βέβαιοι πριν προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Ντονμέζ είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν γίνει μέχρι στιγμής οκτώ γεωτρήσεις. «Καταγράφουμε ροές αερίου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Μόλις βρεθεί φυσικό αέριο θα το ανακοινώσουμε, πρέπει να είμαστε βέβαιοι».

Σχολιάζοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος και τα δικαιώματα κανενός, αλλά θέλουμε να μην έχει κανείς βλέψεις στα δικά μας δικαιώματα και στο δίκαιό μας. Είπαμε πως ακόμη και για μια σταγόνα νερό αν χρειαστεί θα την προστατεύσουμε και με τίμημα τη ζωή μας».

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο επανέλαβε την τουρκική θέση ότι «δεν έχει υφαλοκρηπίδα» και κατηγόρησε τη Γαλλία πως στηρίζει την Ελλάδα άνευ όρων. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι «δυστυχώς όταν η Ιταλία το 1947 άφησε το Καστελόριζο στην Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έβγαλε άχνα, δεν έφερε αντίρρηση».

Τέλος, για τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο Φ. Ντονμέζ είπε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ότι δεν έχει ισχύ.